Illustratie uit het boek 'Troublente tijden' dat deze week op 11 mei wordt gepresenteerd (foto: HVV).
Illustratie uit het boek 'Troublente tijden' dat deze week op 11 mei wordt gepresenteerd (foto: HVV).

Nieuw boek HVV: 'Troublente tijden in Voorburg'

Algemeen 385 keer gelezen

Voorburg ; De Historische Vereniging Voorburg zal binnenkort weer een boek publiceren in de serie 'Historisch Voorburg'. Het boek, getiteld 'Troublente Tijden', is geschreven door Ruud Bosscher en Fabian van Boheemen op basis van archiefstukken uit het archief van Leidschendam-Voorburg.

Van de vaderlandse geschiedenis zijn bij de meesten van ons een aantal hoogtepunten uit het verleden blijven hangen. De zogenaamde Hollandse Oorlog is minder iconisch, al kennen we allemaal nog wel het jaartal 1672 als Rampjaar. De Nederlanden werden dan ook in de tang genomen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen van Munster en Keulen. Engeland en Frankrijk wilden de economische macht van de republiek der Verenigde Nederlanden inperken en Munster en Keulen deden voornamelijk mee, omdat ze terreinwinst en geld roken.

Het vaderlandse leger verkeerde in slechte staat; alleen op zee konden we nog wat potten breken. In allerijl werd de mannelijke plattelandsbevolking opgeroepen om als gelegenheidssoldaat de belangen van de republiek te verdedigen. Dat werd, om het mild uit te drukken, geen groot succes. De veelal ongetrainde boerenbevolking werd door de vijand en ook door de eigen troepen nauwelijks serieus genomen en moest zich veelal zelf maar zien te redden.

Over het lot dat de Voorburgse burgers in die oorlog moesten ondergaan, gaat het boek 'Troublente tijden'. Hun avonturen in Deventer, de bijna structurele inzet bij de bewaking van de Waterlinie, de aanzienlijke financiële offers die gebracht moesten worden en niet in de laatste plaats de overlast die zwervende soldaten veroorzaakten, hebben van de rampjaren ook voor de Voorburgers geen 'walk in the park' gemaakt.

Het boek wordt op 11 mei als jaarlijkse publicatie van de Historische Vereniging Voorburg aan de algemene ledenvergadering van de Historische Vereniging Voorburg gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan drs. Ellen van der Waerden, gemeentearchivaris van Den Haag, met tevens zorg voor het archief van Leidschendam-Voorburg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant