De vrijwilligers van De Vlieger in hun nieuwe gesponsorde kleding met wethouder Nadine Stemerdink bij de van Mondriaan motieven voorziene molenwieken  (foto: Michel Groen).
De vrijwilligers van De Vlieger in hun nieuwe gesponsorde kleding met wethouder Nadine Stemerdink bij de van Mondriaan motieven voorziene molenwieken (foto: Michel Groen).

Molen de Vlieger in Mondriaan-stijl

Algemeen 544 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg Molen de Vlieger was tijdens de Nationale Molendagen, zaterdag 13 en zondag 14 mei, helemaal in de kleuren van Mondriaan gebracht.

De zeilen op de wieken van de oudste poldermolen van Zuid Holland waren voorzien van de bekende geblokte kleuren. Dat blijft zo tot het najaar.Wethouder Nadine Stemerdink bracht Molen De Vlieger zaterdag 13 mei in beweging brengen en opende een kleine maar bijzondere expositie met werken van Mondriaan, een vijftal replica's molendoeken. In totaal heeft deze beroemde schilder twintig molens op het doek gezet. Kennelijk vormden deze een belangrijke inspiratiebron. Hetzelfde weekend waren bij de molen ook de Radio Zend Amateurs van VRZA Haaglanden actief en verzorgde een trekker met kaasbrik kleine rondritjes.

Drukte bij De Salamander
Op zaterdag 13 mei bezochten welgeteld 300 bezoekers de houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam. Het was zonder meer een geslaagde dag voor jong en oud. Van heinde en verre, van Canada tot Portugal en van Hengelo tot Pijnacker kwamen bezoekers af op de werkende houtzaagmolen aan de Vliet. Opvallend daarbij was dat vele bezoekers deze landelijke Molendag hebben benut om meerdere molens in de omgeving te bezoeken. De toeloop van kinderen was verrassend groot. Niet alleen voor de kleurplatenwedstrijd en prijsvraag oude gereedschappen, maar ook om met de figuurzaag aan het werk te gaan. Zo'n 50 kinderen hebben zich ingespannen om onder enthousiaste begeleiding van de heer en mevrouw Ben van Kan met de figuurzaag een molentje te zagen.

De molenaars Willem en Stefan lieten weer zien hoe als van ouds een boomstam werd gezaagd. Deze keer weer een metasequioa-boomstam uit Sassenheim; de mooie planken gaan terug naar Sassenheim en krijgen daar een mooie herbestemming. En naast de rondleidingen gaven in het bezoekerscentrum 'de Moolenmeester' de molengidsen tekst en uitleg over de geschiedenis van de molen.

De vrijwilligers van de molen gaan nu de Molendag Leidschendam-Voorburg (8 juli) voorbereiden.

Grote drukte in houtzaagmolen De Salamander, waar wel 300 bezoekers langskwamen (foto: Michel Groen).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant