Afbeelding
WIE IS

Wie is Arend Slot?

Algemeen 1.362 keer gelezen

Leidschendam - Arend Slot (61) woont sinds een jaar of vijf in laag Prinsenhof in Leidschendam. Daarvoor woonde hij echter 21 jaar met zijn gezin als kasteelbeheerder op Kasteel Duivenvoorde op het landgoed tussen Leidschendam, Voorschoten en Wassenaar. En nog altijd is hij (inmiddels 26 jaar) beheerder van het kasteel.

Na 15 jaar Korps Mariniers en vijf jaar te hebben gewerkt als penitentiair inrichtingswerker werd Arend Slot geattendeerd op de vacature van kasteelbeheerder van Duivenvoorde in Voorschoten. Men zocht specifiek naar iemand die zijn mannetje stond, handig was en allerlei werkzaamheden kon verrichtten. Aan die kwaliteiten voldeed Slot en na het een en ander te hebben gelezen over Duivenvoorde en een wandeling met zijn vrouw Emilie over het schitterende landgoed, besloot hij te solliciteren en werd hij aangenomen.

Als beheerder/bewoner diende hij een oogje in het zeil te houden op en rond het kasteel, maar hij moet ook nog allerlei andere dingen doen. "Ik zorg dat alles door kan blijven gaan op het kasteel, verricht klusjes en kleine herstelwerkzaamheden en we houden het schoon", vertelt Slot. Aanvankelijk was het ook de bedoeling dat hij rondleidingen ging verzorgen. Daartoe verdiepte hij zich in de historie van het kasteel en de vroegere bewoners. "Maar na een paar weken bleek dat ik eigenlijk te veel om handen had om dat erbij te doen en in overleg met de directie is toen besloten om dat over te laten aan onze vrijwillige gidsen, waarvan we er inmiddels 25 hebben. Hooguit val ik nog weleens in bij een rondleiding. Dat is ook geen probleem want na al die jaren heeft het kasteel voor mij geen geheimen meer."

Er vinden heel veel bruiloften, feesten en partijen en concerten plaats op Duivenvoorde. "Het is geen 9 tot 5 baan, dit werk als beheerder vraagt veel flexibiliteit", geeft Slot aan.

Voor hun twee opgroeiende zonen was het wel even wennen om te wonen op een kasteel in the middle of nowhere. "Maar ze hebben hier een supertijd gehad", durft Slot wel te zeggen. "Ik had een boomhut voor hen gebouwd, we konden 's avonds een kampvuurtje maken en vrienden kwamen vaak kamperen of een feestje vieren."

Toen hij 25 jaar beheerder van het kasteel was, is er - in kleine oplage - een boekje uitgebracht met het verhaal van het gezin Slot en hun belevenissen op het kasteel. Daarin is onder meer te lezen over de bezoeken van leden van de Koninklijke familie aan het kasteel, maar ook over allerlei andere zaken. Zo moest hij een keer een groepje jongelui van het landgoed af jagen, die er 's avonds aan het blowen en drinken waren, heeft hij een keer een viertal inbrekers uit het kasteel moeten verjagen en heeft hij nog eens een ontsnapte kangoeroe gevangen die tijdelijk op het landgoed was ondergebracht op het landgoed. Ook valt in het boekje te lezen dat hij een keer een fotograaf met een schaars gekleed model moest wegsturen.

Toen de kinderen het huis uit gingen werd het appartement in het kasteel te groot voor het echtpaar. Arend Slot en zijn vrouw Emilie zijn toen naar Leidschendam verhuisd. Hun voormalige woonruimte is nu in gebruik als kantoorruimte voor de vrijwilligers en de directeur. Het gezin heeft altijd met veel plezier op Duivenvoorde gewoond. "Het is een wonderschone omgeving en we zijn echte natuurliefhebbers", zegt Slot. "Wat is er nu mooier dan 's morgens vroeg twee ijsvogeltjes op een hek bij het kasteel te zien zitten, of de nevel op het water voor het kasteel." Enthousiast laat hij wat foto's zien van de schitterende natuur op het landgoed.

Tot besluit wil Slot nog even toevoegen dat hij het allemaal niet alleen doet op Kasteel Duivenvoorde. "We hebben een grote groep enthousiaste vrijwilligers die de rondleidingen verzorgen en allerlei andere werkzaamheden doen. Ik ben dan ook trots dat wij een keer genomineerd zijn voor de Gastblijheidsprijs, vanwege onze gastvriendelijkheid".

Kijk op www.kasteelduivenvoorde.nl voor meer informatie over Kasteel Duivenvoorde.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant