Foto: gemeente Leidschendam-Voorburg
Foto: gemeente Leidschendam-Voorburg

Duurzaamste straat Leidschendam-Voorburg officieel open

Algemeen 1.069 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De Burgemeester Kolfschotenlaan in Leidschendam is nu officieel de duurzaamste straat van de gemeente. Samen met leerlingen van het Veurs Lyceum onthulden de wethouders Nadine Stemerdink (openbare ruimte) en Floor Kist (duurzaamheid) vandaag/donderdag 18 mei bij de toegang tot de straat een bord met deze eretitel.

De leerlingen hebben meegewerkt aan het ontwerp voor de straat. Wethouder Stemerdink is enthousiast over het resultaat: "Bij de nieuwe inrichting van de Burgemeester Kolfschotenlaan hebben we vooral gelet op duurzaamheid, veiligheid, toegankelijkheid en schone leefomgeving. Bij elk aspect hebben we een duurzame oplossing gevonden. Voor het eerst in onze gemeente zijn nu in één straat integraal al deze verschillende duurzame toepassingen uitgevoerd. Dat maakt deze straat de duurzaamste van onze gemeente; dat is een geweldig mooi voorbeeld voor andere gemeenten."

Wat maakt de straat zo duurzaam?
Asfalt heeft plaats gemaakt voor duurzame en innovatieve klinkers die duurzaam zijn geproduceerd en volledig kunnen worden hergebruikt. In de toplaag van de bestrating is het mineraal olivijn verwerkt, dat CO2 afbreekt. Ook zit er een reflecterend mineraal in, dat ervoor zorgt dat de straatverlichting minder licht hoeft geven. Dat betekent een extra besparing, want de nieuwe straatverlichting bestaat uit ledverlichting. Aan enkele nieuwe lantaarnpalen zitten sensoren, die CO2 meten.

Bikescout
De smalle rijbaan, waar sneller rijden dan 30 km/uur niet mag, voldoet aan de principes van Duurzaam Veilig. Kruisend fietsverkeer van en naar het Fluitpolderplein en de Dobbelaan krijgt voorrang op verkeer op de Burgemeester Kolfschotenlaan. Op deze kruising is Bikescout toegepast, een radarsysteem dat fietsers vóór het oversteken van de weg signaleert en met oplichtende ledlampen in het wegdek het wegverkeer op de fietsers attendeert.

Pratende prullenbakken
Langs de rijbaan zijn ongeveer vijftig parkeerplaatsen extra gemaakt. Daar is ook ruimte gehouden voor oplaadmogelijkheden voor elektrische auto's; de eerste laadpaal staat er binnenkort. Het trottoir langs de waterpartij is verbreed, er is een rij zomereiken geplant en oevers zijn natuurvriendelijk gemaakt. De weg heeft een schoolzone en een zebrapad voor de ingang van het Veurs Lyceum. Er staan pratende afvalbakken bij de scholen; de hendel, waarmee de bak wordt bediend, zorgt voor de energie om het geluid af te spelen.

Voorbeeldproject
Al deze elementen zijn nog niet eerder integraal in één straat in Leidschendam-Voorburg toegepast. Daarmee is het de duurzaamste straat van de gemeente. De aanpak dient als voorbeeld voor toekomstige andere (vergelijkbare) projecten in de gemeente. Uiteraard kan het ook een voorbeeld zijn voor andere gemeenten. Dit project is gerealiseerd met subsidie van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant