Wethouder Stemerdink:
Wethouder Stemerdink: "Ik ben heel blij dat we het jaar 2016 met een positief saldo afsluiten" (archieffoto).

Leidschendam-Voorburg financieel gezond 

Algemeen 378 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg is een financieel gezonde gemeente en sluit het jaar 2016 af met een positief saldo van € 8,5 miljoen. Dit blijkt uit de jaarrekening 2016, die door het college van burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad is verzonden. Dat het overschot groter is dan eerder verwacht, komt voornamelijk door de positieve financiële ontwikkelingen in het project Vlietvoorde, een hoger dan verwachte algemene uitkering van het Rijk en lagere kosten op het gebied van de Wmo. 

Wethouder Stemerdink: "Ik ben heel blij dat we het jaar 2016 met een positief saldo afsluiten. Het was een jaar waarin we veel resultaten hebben geboekt en de vruchten plukten van de eerder ingezette koers. De vermogenspositie van de gemeente is toegenomen en ruim voldoende om in de toekomst risico's op te kunnen vangen. Ik zie de financiële toekomst van onze gemeente met veel vertrouwen tegemoet." 

Grote stappen
2016 was onder andere het jaar waarin grote stappen zijn gezet met de Duurzaamheidsagenda, de Lokale Educatieve Agenda, de Woonvisie, de Sportvisie en het Sociaal Kompas. Maar ook het jaar waarin het Huygenskwartier Voorburg verder is versterkt, er volop locatieontwikkeling plaatsvond, de jeugdwerkgelegenheid is aangepakt en meer mensen gebruikmaakten van de gemeentelijke minimaregelingen. Verder kwam een Bereikbaar Stompwijk dichterbij, werd gestart met de innovatieve en duurzame herinrichting van de Burgemeester Kolfschotenlaan en werd de nieuwbouw van zwembad De Fluit geopend.

Positief saldo
De jaarrekening 2016 heeft een positief saldo van € 8,5 miljoen, terwijl in de begroting 
van 2016 nog uit werd gegaan van een positief saldo van € 0,3 miljoen. Deze aanzienlijke stijging van het positieve resultaat komt grotendeels door drie verschillende ontwikkelingen. Een belangrijk aandeel hierin heeft de grondexploitatie Vlietvoorde (voormalig Duivenvoordecorridor). Bij de laatste actualisatie hiervan bleek het verwachte verlies op dit project met € 3,0 miljoen te zijn verminderd. Daarnaast is er sprake van een voordeel op het gebied van de Wmo van € 2,8 miljoen, onder andere veroorzaakt door lagere begeleidingskosten, minder gebruik van de meerkostenregeling en een lager dan verwacht beroep op de zorg. Verder bleek eind vorig jaar dat de gemeente een hogere algemene uitkering van het Rijk zou krijgen als gevolg van een herverdeling van het gemeentefonds, wat een voordeel opleverde van € 1,6 miljoen. 

Financiële tegenvaller
Er was een groter dan verwacht nadeel op het gebied van Werk & Inkomen van € 3,2 miljoen. Dit werd voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door een nieuw verdeelmodel van het Rijk op het gebied van de BUIG; het bedrag dat de gemeente elk jaar van het Rijk krijgt om te besteden aan uitkeringen aan inwoners. Het nieuwe verdeelmodel had een nadelig financieel effect op onze gemeente. Daarnaast maakten meer mensen dan verwacht gebruik van de gemeentelijke minimaregelingen. Ook dit droeg fors bij aan het financiële nadeel. 

Investeringen
De gemeente investeerde veel in 2016, waaronder in veel grote meerjarige projecten zoals de nieuwbouw van scholen, de projecten De Rietvink en Bereikbaar Stompwijk en investeringen in het kader van het programma de Moderne Overheid. Een aantal deze meerjarige projecten had te maken met een aangepaste planning, waardoor sommige voor 2016 geplande investeringen pas in 2017 worden afgeboekt. 

Algemene reserve
Het eigen vermogen van de gemeente is in 2016 toegenomen met € 17,9 miljoen tot € 119,2 miljoen. Het college stelt voor om het eindsaldo van € 8,5 miljoen toe te voegen aan de algemene reserve. Behandeling van de jaarrekening door de raad volgt op 4 juli 2017. 
De volledige jaarrekening 2016 is te bekijken via www.lv.nl/jaarrekening.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant