Op de fiets trekt de jury samen met burgemeester, de wethouders Stemerdink en Kist en verschillende ambtenaren langs unieke plekken in Leidschendam-Voorburg (foto: Michel Groen).
Op de fiets trekt de jury samen met burgemeester, de wethouders Stemerdink en Kist en verschillende ambtenaren langs unieke plekken in Leidschendam-Voorburg (foto: Michel Groen).

Jury Entente Florale bezoekt Leidschendam-Voorburg

Algemeen 292 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De aanloop naar de verkiezing 'Groenste Stad van Nederland' bereikte op vrijdag 9 juni haar hoogtepunt. De jury van de nationale groencompetitie 'Entente Florale' bezocht de gemeente om haar oordeel te vellen.

Door Inge Koot

De jury, betrokken ambtenaren, burgemeester en de wethouders Nadine Stemerdink en Floor Kist verzamelen zich in de stromende regen bij Huygens museum Hofwijck. Een spannende dag die bepalend is voor het behalen van de titel 'Groenste stad van Nederland 2017'. Fietsen staan klaar voor een rondrit door de gemeente. Gelukkig gaat de dag van start met 'droge'presentaties in het museum. Na de openingswoorden van burgemeester Klaas Tigelaar en het voorstellen van de verschillende juryleden is het de beurt aan de ambtenaren om het groenbeleid van de gemeente zo goed mogelijk in beeld te brengen.

De jury bestaat uit tuin- en landschapsarchitecten, ecologen, cultuurhistorici en andere deskundigen op het gebied van groen, natuur en landschap. Veel deskundigheid bij elkaar, wat resulteert in kritische vragen die de ambtenaren zo goed mogelijk pareren. Paul Zuidgeest vertelt de aanwezigen over de relatie tussen de groenzones en de wijken. Rene Priem van de afdeling Groenbeheer weet van alles te vertellen over bomen en de structurele aandacht die hiervoor is binnen de gemeente. Leo Hendriks is teamleider Stadsbeheer en daarmee verantwoordelijk voor het onderhoud. Hij vertelt over de wijze waarop groenonderhoud in de gemeente is geregeld.

Na de verschillende presentaties is het tijd om op de fiets te stappen. In een lichte miezerregen vertrekken de juryleden op de fiets met een oortje in zodat zij onderweg geïnformeerd kunnen worden over de bijzondere plekken waarlangs gefietst wordt. Zo fietst het gezelschap langs Opa's Veldje aan de Tuinluststraat. Hier heeft de omgeving meebeslist over de nieuwe inrichting van deze speelplek. Via een speciale app konden kinderen een tekening maken van hun ultieme speelplek. De jury is erg gecharmeerd over deze wijze van buurtparticipatie. Een belangrijk item omdat bewonersparticipatie een van de thema's is waarop gejureerd gaat worden. Een ander voorbeeld daarvan is Stadstuin Rusthout. Deze stadstuin wordt geheel door vrijwilligers gerund. Voorzitster Liesbeth Starrenburg schetst later op de dag een beeld van de vele facetten van Stadstuin Rusthout.

Het gezelschap fietst, inmiddels heerlijk in de zon, door de Herenstraat langs park Vreugd en Rust waar het culturele festival 'A Walk in the Park' plaatsvindt. Een cultureel evenement in het groen, dat kan toch alleen maar bonuspunten opleveren. Natuurlijk wordt ook het Sijtwendepark bezocht en het meervoudige ruimtegebruik toegelicht. Leidschendam-Voorburgers vinden dit al heel normaal maar de jury is hiervan toch best onder de indruk.

Na een bezoek aan het sluisgebied en molen De Salamander wordt een vaartochtje naar de Knipbrug gemaakt en weer terug naar Villa Rozenrust. Tijdens deze tocht wordt er van alles verteld over het buitengebied zoals Stompwijk en de Duivenvoorde Corridor. Op de fiets weer verder via de wijk Prinsenhof langs de snelfietsroute en de waterplannen langs de spoorbaan, de parkachtige Oosterbegraafplaats naar basisschool de Parachute. Het bijzondere blauw-groene schoolplein, dat tot stand is gekomen door een samenwerking tussen gemeente, waterschap en ouders van de school, is een mooie afsluiting van deze bijzondere fietstocht.

De jury praat nog na in Huize Swaensteyn maar laat na afloop niets los over de kansen van Leidschendam-Voorburg voor de titel 'Groenste Stad'. Ook de concurrenten Den Haag, Waalwijk en Purmerend worden nog bezocht. De beoordeling wordt vastgelegd in een uitgebreid en vakkundig juryrapport, dat zowel conclusies als aanbevelingen bevat en tijdens de prijsuitreiking op 20 september aan de deelnemende gemeenten wordt overhandigd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant