De opbouw van de brandstapel. Er zijn nu te weinig vrijwilligers en teveel regeltjes (archieffoto: pr).
De opbouw van de brandstapel. Er zijn nu te weinig vrijwilligers en teveel regeltjes (archieffoto: pr).

Traditioneel vreugdevuur in Voorburg uitgedoofd

Actueel 2.010 keer gelezen

Voorburg - Nadat de afgelopen jaren al eerder de vreugdevuren in de Zeeheldenwijk en Kennedyplein in Leidschendam verdwenen, is het nu de beurt aan het vreugdevuur van Voorburg. Dit vuur, dat zijn oorsprong vond in de jaren 50 in de Paradijsstraat en daarna is verplaatst naar het veld achter Agora aan de Fonteynenburghlaan, zal dit jaar niet meer branden.

Met dit vreugdenvuur verdwijnt niet alleen een traditie die bijna 70 jaar deel heeft mogen uitmaken van de oud en nieuw viering van vele inwoners van Voorburg maar ook de enige traditie in Voorburg die is opgenomen op de lijst van Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Hoewel veel mensen het vreugdevuur een warm hart toedroegen, kon niet iedereen de traditie waarderen. Terwijl dit niet meer dan 15 personen betrof, wisten zij wel het college te beïnvloeden. Dit miste zijn uitwerking niet, met als gevolg steeds strengere voorwaarden. Deze voorwaarden en een tekort aan vrijwilligers (niet aan pallets en kerstbomen) heeft de traditie uiteindelijk de das omgedaan.

De organisatie blijft de hoop houden dat het vuur ooit terug komt en wil de herinnering levend houden. Naast de facebookpagina www.facebook.com/vreugdevuurvwest wordt eind dit jaar de website vreugdevuurvoorburg.nl geopend. Men kan foto's, ervaringen en nieuwsberichten insturen naar vreugdevuurwest@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant