Het plan van Vincent van den Bergen, Kirstine de Vlaming en Jan van Vliet voor Schakenbosch is gebaseerd op de kernwaarden van waardevol oud worden (foto: Inge Koot).
Het plan van Vincent van den Bergen, Kirstine de Vlaming en Jan van Vliet voor Schakenbosch is gebaseerd op de kernwaarden van waardevol oud worden (foto: Inge Koot).

Procescoördinator voor burgerinitiatief Schakenbosch

Actueel 945 keer gelezen

Leidschendam - Bij het vaststellen van het Ruimtelijke Kader Schakenbosch is in december een motie van GBLV aangenomen ter ondersteuning van twee burgerinitiatieven: het initiatief van de groep De Vlaming en het burgerinitiatief voor een Wijkleercentrum als buurthuis met verdienmodellen in de Kerk en het Veurhuis.

Het college is met de motie verzocht om ten aanzien van het Initiatief De Vlaming medewerking te verlenen aan het vinden van partijen voor het zorginitiatief; vanuit het programma langer zelfstandig wonen aansluiting te vinden; te bevorderen dat partijen op een goede manier met elkaar in gesprek blijven en de raad op de hoogte te houden van de vorderingen. Ten aanzien van het burgerinitiatief voor het Wijkleercentrum is het college verzocht dit te verkennen.

Deze opgave lijkt wellicht eenvoudig, maar is in de praktijk een lastige aangelegenheid. Dit heeft alles te maken met de veranderende rol van de overheid. De leefwereld vanuit het perspectief van de overheid is gefragmenteerd in allerlei beleidsterreinen, wetgeving en financieringsstromen. Burgerinitiatieven laten zich moeilijk door een terrein vatten door hun vernieuwende karakter. Daarbij komt dat de overheid van oorsprong een toetsende rol heeft. Door de voorbereiding op de nieuwe omgevingswet worden gemeenten genoodzaakt een andere rol aan te nemen. Burgers verlangen steeds meer inspraak en dit gaat verder dan gele stickers plakken en deelnemen aan klankbordgroepen. Ze willen co-creatie. Samen met de gemeente vormgeven.

Voor het burgerinitiatief van het Wijkleercentrum heeft de gemeente nu een procescoördinator aangesteld die het burgerinitiatief intern begeleidt langs de verschillende beleidsterreinen. Dat vraagt een goed samenspel van de gemeente met inwoners, initiatiefnemers of partners en stakeholders. Maar ook nieuwe vormen van participatie van inwoners of participatie van de gemeente bij initiatieven vanuit de samenleving.

Initiatiefnemer van het Wijkleercentrum, Hans van Ierland, geeft aan ontzettend blij te zijn met de oplossing van een procescoördinator. "Het gaat in ieder geval inzichtelijk maken op welke aspecten we knelpunten kunnen verwachten. Antwoorden en oplossingen verwacht ik nog niet direct. Hiervoor zou het handig kunnen zijn om naar oplossingen in andere gemeenten te kijken. Maar ook dat zie ik als een gezamenlijk proces. Ik hoor deze week of de subsidie voor het Stadslab gehonoreerd wordt. Het is een aanvraag bij het Stimuleringsfonds die ik in overleg met de groep De Vlaming heb gedaan. Hiermee kunnen we een bijdrage leveren aan de ontwikkeling. De intentieovereenkomst met de projectontwikkelaar is nog niet getekend. Het is dus nog steeds afwachten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant