Hans Peter Klazenga (GBLV) zegt met verbazing kennis te hebben genomen van de voorgestelde coalitie (foto: Ap de Heus).
Hans Peter Klazenga (GBLV) zegt met verbazing kennis te hebben genomen van de voorgestelde coalitie (foto: Ap de Heus).

GBLV: "Wij hebben geen enkele partij uitgesloten"

Actueel 896 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De fractie GBLV/Gemeentebelangen zegt met verbazing kennis te hebben genomen van het advies van informateur Bruijn om een coalitie te vormen van VVD-CDA-PvdA-CU/SGP. De partij had met 9 zetels gehoopt de voormalige coalitie voort te zetten. Dat zou betekenen dat de grootste partij, VVD, geen onderdeel zou uitmaken van het nieuwe college. 

Het advies is onder andere gebaseerd op de gesprekken die hij met alle fracties in de gemeenteraad heeft gevoerd. "Recht doen aan de verkiezingsuitslag" en "stabiliteit" waren daarbij belangrijke uitgangspunten. De door de hem voorgestelde coalitie heeft een meerderheid van slechts één raadszetel.

Hans Peter Klazenga, GBLV-fractievoorzitter: "De huidige coalitie van GBLV-D66-GroenLinks-PvdA heeft de raadsmeerderheid van 20 van de 35 zetels na de verkiezingen behouden. Voor GBLV was dat reden om bij de informateur aan te geven dat het onze voorkeur heeft met het huidige college door te gaan. Verder hebben wij nadrukkelijk bij informateur Bruijn aangegeven dat, als doorgaan met de huidige coalitie niet mogelijk zou blijken, wij geen enkele partij uitsluiten om een coalitie mee te vormen. Ook de VVD niet."

Dit blijkt niet uit het advies van de informateur. Volgens Bruijn zou GBLV de combinatie met de VVD niet als optie genoemd hebben. De partij zou hem gewezen hebben op de grote programmatische verschillen en de andere bestuurscultuur. De huidige combinatie van GBLV, D66, GroenLinks en PvdA omvat twee partijen die in de verkiezingen in zetelaantal zijn gestegen en de PvdA, die het tegen de landelijke trend in goed gedaan heeft. Nadeel van deze combinatie vindt Bruijn het ontbreken van de grootste partij, de VVD. Zij zijn daarnaast ook de winnaar in termen van stemmenwinst.

"Ook heeft deze combinatie als groep in de verkiezingen geen zetelwinst geboekt en hebben niet alle deelnemende partijen hun zetelaantal weten te behouden", zegt Bruijn. "Deze coalitie ligt derhalve electoraal - gezien de andere mogelijkheden - niet als eerste voor de hand. De stabiliteit van deze groep is voor meerdere gesprekspartners binnen en buiten deze coalitie een aandachtspunt, hetgeen versterkt wordt door de wijziging in de onderlinge verhoudingen als gevolg van de verkiezingsuitslag."

GBLV is niet blij met de conclusies van Bruijn maar kan niet anders dan de komende ontwikkelingen naar een nieuw te vormen coalitie af te wachten. Klazenga: "GBLV zal zich echter in iedere situatie blijven inzetten voor inwoners, verenigingen, instellingen en bedrijven in de drie krachtige kernen van onze mooie gemeente."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant