Het testament van Veeneka, dat zijn koetsier een flink bedrag en een goed inkomen bezorgde.
Het testament van Veeneka, dat zijn koetsier een flink bedrag en een goed inkomen bezorgde.
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Eeuwige beloning koetsier

Historie 463 keer gelezen

Voorburg - De notabele Pieter Veeneka (1840-1895) uit Voorburg kwam op een uiterst tragische manier aan zijn einde toen hij met zijn nichtje uit rijden was met zijn rijtuig in de Scheveningse Bosjes. Het paard sloeg plotsklaps op hol door het breken van de kinketting en Veeneka werd uit de koets geslingerd tegen een boom. Hij overleed aan zijn ernstige verwondingen in het ziekenhuis. Zijn koetsier liet hij welverzorgd achter.

Door F.J.A.M. van der Helm

Pieter Veeneka was een Voorburger van geboorte en kwam in 1840 ter wereld als zoon van Pieter Johannes Veeneka (1816-1856) en Johanna Maria de Groot (1814-1887). Hij had nog een zuster Petronella die twee jaar eerder was geboren. Zij zou later trouwen met predikant Beekman, die onder andere dominee was te Breda. Op de een of andere manier was de familie wel actief met onroerend goed. Soms handelden ze in stukken land en de andere keer waren ze indirect betrokken bij landerijen door hun beleggingen in aandelen. Ook zien we Pieter in 1876 bij de oprichting van de N.V. Voorburgsche Bouwvereeniging, die als doel had het kopen en verkopen van bouwgrond om er huizen op te bouwen. Ook grondbezitter Viruly was aandeelhouder en zat ook in het bestuur. Evenals burgemeester Bucaille (1883-1883), gemeentesecretaris Van Hasselt, oud-predikant Jentink en kostschoolhouder Bruynings Ingenhoes.

Gemeenteraad
Duidelijk is dat Veeneka tot de elite van Voorbrug behoorde. Zo maakt hij ook deel uit van de gemeenteraad, waar hij langdurig zitting had. Werd hij in 1985 herkozen, in 1895 enkele maanden voor zijn nare overlijden nam hij ontslag uit de gemeenteraad. Naast zijn leven in de gemeenteraad bekleedde hij ook diverse bestuursfuncties in de Hervormde kerk. Bij zijn uitvaart werd door ds. Van Lindonk gememoreerd dat hij 25 jaar lid en voorzitter was geweest van de kerkenraad en het college der kerkvoogden. Het testament van de ongehuwde Veeneka werd spoedig voorgelezen.

Testament
Door het overlijden van zijn moeder in 1887 was het voor Veeneka belangrijk zijn eigen financiën op orde te stellen. Vandaar dat hij notaris Klink met een bezoek vereerde om zijn testament op te maken. Met zijn vaste koetsier, Wilhelmus Kortekaas, had de welgestelde Veeneka een goede band. In 1887 had hij het al geregeld, maar in 1895 bleek nog immer dat de man, mocht mee-erven. Hij kreeg maar liefst een soms van 500 gulden in contanten en dat was een formidabel bedrag! Daarnaast kreeg hij zijn leven lang iedere week een bedrag van tien gulden! Ook dat was een groot bedrag voor deze koetsier, die vast een vreugdedansje gemaakt zal hebben. Niet vanwege het overlijden natuurlijk, maar wel omdat de edele Veeneka zo goed voor hem had gezorgd! Zijn zuster werd benoemd tot algeheel erfgenaam.

Ofschoon niemand meer herinneringen heeft aan Veeneka, geeft dit stukje geschiedenis toch een blijde kijk op deze vergeten Voorburger.

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant