Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

UTOPIA

Column 716 keer gelezen

Heikel onderwerp. Genereert jeuk en irritatie. Ga nooit iets uit de weg. En de blaren? Daar zit ik dan maar op.

Sociaal en Cultureel Planbureau deed onderzoek. Snijden een precaire zaak aan. Casus, die we eerder zagen. Eerst korte samenvatting. SCP: ‘Rijken en minder bedeelden leven in de eigen bubbel. Hebben nauwelijks tot géén contact. Ze vervreemden van elkaar en weten niet hoe de ander leeft’. SCP biedt de meest makkelijke oplossing; de directeur moet eens meelopen met de schoonmaker. ‘S’ staat blijkbaar voor Simplistisch. 

Ook Leidschendam-Voorburg wordt genoemd. Wij wijken niet af. Volgens onderzoek zitten bij ons zowel rijken als armen óók in de eigen leefwereld. Zelfs meer dan tien jaar geleden.

Sociale groepen gaan hun eigen gang en bewegen zich in gelijkgestemde kringen. Zo verdwijnt het onderling begrip en krijgen vooral de minder bedeelden minder kansen in het leven. Of zoals het SCP het verwoordt, de kansen om de sociale ladder te beklimmen slinken aanzienlijk.

In die hypothese zit enige waarheid. Kansarm en kansrijk. Deze tegenstelling schiet steeds hardnekkiger wortel. Neem de losgeslagen bijlessen om het leerniveau van kinderen geforceerd op te willen krikken. Peperduur en meer ingegeven vanuit een misplaatste faalangst van té gestreste ouders dan een solide onderbouwde argumentatie. Minder bedeelden doen daar niet aan.

SCP oplossing leidde mij naar dit onderwerp. Hun uitkomst blijkt naïef en utopisch. Een onbereikbaar doel met als hoofdcomponent de misplaatste gedachte van een ideale samenleving. Verschillen blijven. Vanaf begin mensdom een onbetwistbaar feit. 

Zo stellen onderzoekers voor om verschillende sociale lagen met elkaar te vermengen in woonwijken.(…) Notaris als buurman van stratenmaker. Chirurg naast halalslager en de ceo van een beursgenoteerd bedrijf naast de gemeentereiniging medewerker. Werd jaren geleden al geprobeerd bij de ontwikkeling van plan Ypenburg. Totaal mislukt! Wat ozo gezellig leek, bleek een miskleun met alle irritaties en ongeregeldheden van dien. Conclusie? Gaat niet! 

Samenleving móet bestaan uit verschillende lagen. Allemaal academisch niveau of allemaal minder geschoold niveau kan eenvoudig niet. Dan functioneert een maatschappij niet. Intellectueel worden we niet gelijk geboren. Simpel gesteld, er zijn bedenkers en uitvoerders. 

De Flodders toonden extreem gechargeerd hoe zo`n opgedrongen mix uitpakt. Kern van deze film toont echter, op humorvolle wijze, dat dit mislukt. Denkwijze van verschillende maatschappelijke groeperingen is zó anders, ligt zó ver uiteen, dat een denkbeeldige cohesie onhaalbaar is. Het is waanzin om chemie tussen radicaal andersdenkenden kunstmatig in een wijk te willen assembleren. Daarbij dé hamvraag of beiden daar gelukkig van worden. Absoluut niet!

Natuurlijk moeten alle sociale lagen gelijke kansen krijgen op eigen niveau. Is nu niet zo. Totaal andersdenkende sociale groepen zijn echter beiden niet gebaat om ‘dat andere leven’ opgedrongen te krijgen. Het laat zich raden, waar deze ambtelijke onzin verzonnen is.

Achter het bureau!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant