Het Animato Kwartet is een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland (foto: Tom ten Seldam).
Het Animato Kwartet is een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland (foto: Tom ten Seldam).

Fameuze Animato Kwartet in Dorpskerk bij Veur Klassiek

Cultuur 389 keer gelezen

Leidschendam - Het bekende Animato Kwartet treedt op donderdag 25 april op in de Dorpskerk bij de sluis in Leidschendam. Het kwartet speelt het strijkkwartet van Edvard Grieg nr. 1 op. 27 en het Beethoven strijkkwartet nr. 15 op. 132. Het concert opent met de Rapsodie voor Strijkkwartet van Benjamin Britten.

Brittens korte Rhapsody is zeker interessant. De gekozen vrije vorm van de Rhapsody en het dansante karakter doet denken aan het 10 jaar jongere La Valse van Ravel.

Grieg schreef in 1877 in Hardanger o.m. dit Strijkkwartet nr.1. In veel opzichten vormt Griegs kwartet een brug tussen de late kwartetten van Beethoven en het kwartet van Debussy dat vijftien jaar later werd gecomponeerd.

Beethoven legt in de partituur uit dat dit werk verband houdt met zijn ziekte en genezing in de zomer van 1825. Het langzame deel stelt een ‘heiliger Dankgesang eines Genesenen an die Gottheit’ voor. Het kwartet werd enkele malen herschreven. Beethoven had een grote invloed op de overgang van het klassieke naar het romantische muziektijdperk.

Het Animato Kwartet wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland. Het concert begint om 20.30 uur. Kaarten zijn voor €20 verkrijgbaar via www.veurklassiek.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant