Je kon nog net niet over de hoofden lopen in de Venestraat in Leidschendam, maar het was wel druk (foto: Mark Baars).
Je kon nog net niet over de hoofden lopen in de Venestraat in Leidschendam, maar het was wel druk (foto: Mark Baars).

Koningsdag volop gevierd op tal van locaties in de gemeente

Fotoverslag 506 keer gelezen

Met de Venestraat in Leidschendam Centrum en de Herenstraat in het Huygenskwartier te Voorburg als middelpunt van de festiviteiten, werd zaterdag 27 april weer volop Koningsdag gevierd op tal van locaties.

De Koningsmarkt in de Venestraat in Leidschendam was weer zeer geslaagd, heeft de organisatie laten weten. De natte start van de dag deed enkele vroege deelnemers met kleedjes vroegtijdig vertrekken maar daarvan hadden de kraamhuurders geen last. Om 10.00 werd de openingshandeling verricht door Wethouder van Philip van Veller, rond deze tijd verbeterde het weer en het zou de rest van de dag (tot in de avond) droog blijven. In het begin van de middag werd het ouderwets druk en ging het publiek schuifelend door de straat.  Speelgoed, langspeelplaten en andere artikelen wisselden van eigenaar, oude bekenden troffen elkaar en de sfeer zat er goed in.

Huygenskwartier
Ook in het Huygenskwartier lijkt het ieder jaar weer drukker te worden op Koningsdag. Veel kinderen probeerden hun spulletjes voor een klein prijsje te verkopen en er stonden veel kraampjes waar je lekker wat kon eten of drinken. Er kwamen weer duizenden mensen langs om het feest te vieren. Op sommige stukken kwam je er zelfs bijna niet meer doorheen en moest je dringen om verder te komen. Wat opviel dat steeds meer jongeren richting het Huygenskwartier komen. Er waren verschillende bandjes die speelden en zorgden voor sfeer. Zo trad de bekende (Voorburgse) band Captain Midnight in De Oude Haven op maar ook vele andere bands. Doordat er op een gegeven moment zoveel mensen naar de muziek stonden te kijken en te luisteren, was er af en toe geen doorkomen aan.

Damsigt
De wijk Damsigt vierde zaterdag 27 april Koningsdag weer als vanouds gevierd. Door het weer begon de dag een uurtje later maar in de loop van de ochtend waren de stoepen weer bemenst met kleedjes van enthousiaste ouders & kinderen die hun zolder leeggeruimd hadden of een spel hadden verzonnen om te demonstreren op de dag. Op alle hoeken van de feest locatie stond een springkussen of andere vorm van vermaak. Om 10.00 was de aftrap van de dag met de traditionele kinderfietsoptocht, na het succes van vorig jaar ook nu weer aangevoerd door een Oud-Hollandsch draaiorgel en een lid van Buurt Preventie Team Damsigt. Toen de rit achter de rug was, stond de lokale band No Alternative al te trappelen op het podium. Die band stond lekker te knallen, gevolgd met het Rad van Fortuin, waar Theo met zijn eigen rad vele gesponsorde prijzen weer wist te verdelen. De Koningsdag in Damsigt is alleen mogelijk met alle hulp van de vrijwilligers binnen het Oranje Comité maar ook door alle sponsors en buren die helpen op de dag zelf of tijdens de op- en afbouw van het feest.

Molen De Vlieger
Wat zag dat er feestelijk uit bij molen De Vlieger aan het Essepad in Voorburg. Tussen de wieken van de ruim 400 jaar oude poldermolen waren rood-wit-blauwe vlaggetjes opgehangen. Ze wapperden vrolijk in het zonnetje. Het was een komen en gaan van volwassenen en kinderen, zowel buiten op het molenerf als binnen in de molen. Veel bezoekers bewonderden de vernieuwde rieten kap en kregen uitleg over het nog werkzame systeem, waardoor water uit de polder afgevoerd kan worden. In de molen verwonderde menigeen zich tijdens een gratis rondleiding over de vele bezienswaardigheden die hier tentoongesteld zijn. Als klap op de vuurpijl kon men terecht voor wel heel bijzondere koopjes. In de speciaal daarvoor ingerichte stand waren artikelen te koop die in het verleden in het molenmuseum stonden zoals een oude koffiemolen, antiek gereedschap en zelfs een kolenkit. Deze dingen waren dubbel aanwezig en daarom beschikbaar voor de verkoop; liefhebbers deden er nu hun voordeel mee. De vele molenvrijwilligers, de bezoekers én het weer hebben deze Koningsdag tot een mooie, gedenkwaardige dag gemaakt.

Oranjekwartier
Net als elders was het in de Oranje Nassaustraat in Voorburg was het weer gezellig druk met Koningsdag. Het Oranjekwartier staat met koningsdag altijd bekend van de spelletjes die speciaal voor de kinderen worden georganiseerd / opgebouwd.  De kinderen genoten weer van de spellen die er waren, zoals zaklopen, ballenbak, springkussen, wervelvind, stok vangen, ballen in een klomp gooien en rad van avontuur waar de kinderen aan mochten draaien. Kinderen gaan er ieder jaar - met hun ouders - weer graag naar toe. “Het was weer geweldig in het Oranje kwartier”, laat de organisatie weten.

Julianabaan
Een andere locatie waar het altijd gezellig is op Koningsdag, was het het Winkelcentrum Julianabaan. Het hele winkelcentrum was bezet met kinderen (en een aantal volwassenen) met allemaal kleedjes met spullen. Er kwamen veel mensen kijken of er wat van hun gading bij was. Het was gezellig druk. Ook de horeca deed weer goede zaken. Een Grieks restaurant stond buiten om een lekker stukjes vlees of vis te grillen en daar kwamen veel mensen op af.

Op nog veel meer plekken in de gemeente werd Koningsdag gevierd, te veel om hier allemaal op te noemen.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Ap de Heus, Mark Baars, Patrick Mingaars en Lynda Mulder. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant