Michel Broekarts, oprichter van DoIT4All, weet als geen ander wat de gevolgen kunnen zijn van niet-beveiligde computersystemen (foto: pr).
Michel Broekarts, oprichter van DoIT4All, weet als geen ander wat de gevolgen kunnen zijn van niet-beveiligde computersystemen (foto: pr).

 MKB-ondernemer ook interessant voor hackers!

Ondernemer in Beeld 722 keer gelezen

Leidschendam - Je denkt dat het je nooit zult overkomen, totdat je op een dag merkt dat je computer zomaar de geest geeft en je niet meer bij je bestanden kunt komen, of dat je computer is gestolen. Je moet er toch niet aan denken dat je identiteit of de identiteit van je klanten wordt gestolen als gevolg van een datalek en dat die identiteit vervolgens door hackers wordt gebruikt bij criminele activiteiten... 

Michel Broekarts oprichter van DoIT4All kent veel van dit soort gevallen: "Vorige week nog was ik vier uur bij een klant bezig om ransomware te verwijderen en een back-up te terug te zetten. Gelukkig waren er uiteindelijk maar twee bestanden kwijt, maar de cyberaanval heeft dit logistieke bedrijf wel vier uur stilgelegd. "Als er geen recente back-up is, heb je een nog veel groter probleem. Michels advies aan ondernemers is om proactief te zijn als het gaat om het beveiligen van hun computersystemen. Los van het feit dat het heel vervelend is om data kwijt te raken, moeten ondernemers zich ook realiseren dat ransomware slechts een van de vele vormen van datalekken is. 

Er is sprake van een datalek als bedrijfsgegevens, waaronder gegevens van klanten, doelbewust of per ongeluk in handen van derden belanden. Als dit gebeurt, is de ondernemer verplicht hier melding van te maken. Dat is de zogenaamde datameldplicht. "In het nieuws lees je hier steeds meer over. Vaak gaat het dan om gevallen in de zorgsector. Het komt bijvoorbeeld voor dat websites van medische instellingen nog niet beveiligd zijn, waardoor patiëntgegevens in handen van derden kunnen vallen. Gegevens kunnen heel eenvoudig onderschept worden door hackers als een patiënt gebruik maakt van een formulier dat op de website van een tandarts, ziekenhuis of fysiotherapeut staat. Om dit te voorkomen kan een website al vanaf 50 euro per jaar vergrendeld worden. De reden waarom ondernemers dit niet doen heeft vaak te maken met onkunde, niet onwilligheid."

Hoe, wanneer, waar en waarom je een melding moet maken van een datalek en hoe je die voorkomt, is dus een onderwerp waar te veel MKB-ondernemers niet genoeg vanaf weten. Daardoor zijn ze niet voldoende tegen hackers beschermd. DoIT4All beveiligt bedrijfssystemen en biedt daarnaast training aan ondernemers en hun personeel over dit onderwerp.  

DoIT4All is al 25 jaar een no-nonsense organisatie waarbij de klant centraal staat. "In 2011 besloot ik een andere koers te gaan varen en ben ik gestopt met mijn deelname in een detacheringsorganisatie in de automatisering. De telefoon bleef echter rinkelen en ik werd zo vaak gevraagd om mijn oude collega's te helpen met van alles, waardoor ik mijn bedrijf omgedoopt heb naar DoIT4ALL. De klanten uit die tijd zijn ook gebleven. Wij werken inmiddels met zijn drieën in vaste dienst als familiebedrijf en regelmatig ook met een aantal freelancers en leveranciers die een bepaalde expertise met zich meenemen. Zo blijft onze kennis altijd up-to-date en kunnen wij onze klanten een complete service bieden. Als een vertrouwde partner voor het MKB adviseren wij ondernemers die nog geen gebruik maken van een firewall of smart security software of die nog geen antivirus software hebben geïnstalleerd, zo snel mogelijk contact met ons op te nemen." Als totaalautomatiseerder voorziet DoIT4ALL al vanaf 200 euro per jaar in de basisbenodigdheden op het gebied van databeveiliging.

Bel DoIT4ALL (tel. 070-3694449) voor een vrijblijvende systeemcheck van uw computernetwerk, uw camera-, telefoon-, internet- of uw databeveiligingssysteem. Kijk ook op www.doIT4all.nl voor meer informatie.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant