Groot feest tijdens een eerdere editie van het Ethiopische voetbaltoernooi (foto: ESCFE).
Groot feest tijdens een eerdere editie van het Ethiopische voetbaltoernooi (foto: ESCFE).

Gigantisch internationaal Ethiopisch voetbaltoernooi op Kastelenring

Sport 588 keer gelezen

Leidschendam - In de zomer van 2017 is Leidschendam-Voorburg het toneel van de tijdrit in de ENECO Tour; de profronde van Nederland-België voor beroepswielrenners. De wijk Huygenskwartier in Voorburg is start- en finishplek voor 160 wielrenners die zullen strijden om de snelste tijd. Dat getal is niet te vergelijken met de getallen waarmee de wijk Prinsenhof in Leidschendam nu al te maken gaat krijgen.

Van woensdag 27 tot en met zaterdag 30 juli organiseert de Ethiopische Sport & Cultuur Federatie in Europa (ESCFE) namelijk een groot internationaal voetbaltoernooi op Sportpark Kastelenring; de thuishaven van SEV en RKAVV. Aan dit toernooi nemen ruim 1100 Ethiopische voetballers uit verschillende Europese landen deel. Hun supportersschare bedraagt naar schatting 4000 voetbalfans per dag; op de slotdag, wanneer de finales worden gespeeld, wellicht zelfs ruim 5000. Een toernooi van deze omvang vond in Leidschendam-Voorburg nooit eerder plaats.

Cultuur
De ESCFE biedt daarmee de van oorsprong Ethiopiërs, die vaak al decennia in Europa wonen of zelfs in Europa zijn geboren, een platform om de eigen cultuur te beleven, waarbij voetbal een belangrijk bindmiddel is. Het voetbaltoernooi is inmiddels toe aan de 14e editie. Eerder waren er al succesvolle toernooien in andere Europese landen. Vele Ethiopiërs in Europa kijken ieder jaar reikhalzend uit naar het toernooi. Het betekent voor hen vaak de enige mogelijkheid om Ethiopische vrienden en familieleden uit andere landen te ontmoeten en de cultuur van het 'thuisland' op te snuiven. Veel bezoekers plannen rondom het toernooi dan ook vaak hun vakantie. Zij zullen dan ook langere tijd in Nederland verblijven. De ESCFE werkt bijzonder nauw samen met SEV en RKAVV. De vaste bespelers van het sportpark hebben daarvoor dan ook een projectteam met vertegenwoordigers uit beide clubs samengesteld.

SEV en RKAVV vinden een goede verstandhouding met de buurtbewoners van de laagbouwwijk Prinsenhof van zeer groot belang. Rik Driessen (SEV) en Frans van Rossen (RKAVV) verzorgen de algehele coördinatie, waar het gaat om de verenigingsactiviteiten.

Groot evenement
"Het gaat hier om een vreselijk groot evenement, welke het SEV Hemelvaart Jeugdtoernooi of vorige week gespeelde oefenwedstrijd RKAVV-ADO Den Haag ver overstijgen", zegt Van Rossen. "Op de vrijdag en zaterdag komen mogelijk wel 4 keer zoveel mensen als er tijdens de wedstrijd tegen ADO Den Haag aanwezig waren. Door de ESCFE is er dan ook een evenementbureau in de arm genomen om alles in goede banen te leiden. Denk hierbij aan toiletten, schoonmaakwerkzaamheden, afvalverwerking, EHBO en beveiliging."

Ondanks de zomervakantie is het toch gelukt om vrijwilligers vanuit de clubs te vinden die willen helpen. Van Rossen: "Dat zijn er bijna 150. In samenwerking met een aantal ingehuurde professionals zullen we alle aanwezigen gaan voorzien van eten en drinken. Al met al is het ons enorm meegevallen om zoveel mensen bereidwillig te krijgen. Met alle vrijwilligers gaan we er met elkaar 4 fantastische dagen van maken."

Stands en buitenbars
De parkeerplaatsen van RKAVV en SEV op het sportpark worden omgebouwd tot evenemententerrein. Van Rossen: "Er zijn op het terrein een aantal stands waar mensen traditioneel eten kunnen kopen en er komen ook nog stands waar vooral Ethiopische snuisterreien gekocht kunnen worden. Er komen ook diverse buitenbars, dus hopelijk zijn de weergoden ons goed gezind. Doordat gezelligheid voorop staat zal het zeker voor gaan komen dat er gedanst zal worden op Ethiopische muziek. Het wordt één groot cultureel voetbalfestival."

Van Rossen kan zich voorstellen dat er vanuit de buurt vragen en opmerkingen zullen komen als men opeens enorme aantallen mensen richting het sportpark ziet gaan. "Ik woon zelf ook in de wijk. De clubs en de ESCFE vinden het belangrijk dat er uitleg wordt gegeven over bijvoorbeeld het verkeersplan, waarin de voorgenomen verkeersmaatregelen staan, en het calamiteitenplan. Mensen die nieuwsgierig zijn naar het festival mogen rustig even komen buurten. Het is zeker niet zo dat het één groot besloten feest is. In feite is iedereen welkom. Wel moet iedereen, die toegang wil hebben tot het terrein, entree betalen.

Veel van de bezoekers zullen ook in Leidschendam-Voorburgse hotels overnachten en de middenstand in de regio Haaglanden zal ongetwijfeld ook een graantje meepikken. Het belooft in alle opzichten een geweldig toernooi en festival te worden. Dat zie je gewoon wanneer je de beelden van toernooien in voorgaande jaren op YouTube bekijkt; www.escfe.net.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant