Winnaar van Schiermonnikoog 2018 met de 18-jarige leerling-pikeur Micha Brouwer (foto/tekst:  Ruud de Groot).
Winnaar van Schiermonnikoog 2018 met de 18-jarige leerling-pikeur Micha Brouwer (foto/tekst: Ruud de Groot).

Faustus wint generale voor Stompwijk

Sport 295 keer gelezen

Stompwijk - Eigenlijk was de kortebaan van Schiermonnikoog op 10 juli bedoeld om de laatste plooien glad te strijken voor de kortebaan van Stompwijk. Maar uiteindelijk mocht Faustus voorrijden bij de huldiging. De pupil van de Leidschendamse trainer Bryan Vader bracht de Stompwijkse eigenarengroep 2 weken voor de thuiswedstrijd al in vervoering.

Door: Ruud de Groot

Vader had vooraf te kennen gegeven, de kortebaan van Schiermonnikoog te zien als generale repetitie voor de thuiswedstrijd op maandag 23 juli. In zijn eerste drie starts toonde de 11-jarige Duitse ruin weliswaar aanleg voor de kortebaan, maar constateerde Vader tevens dat bepaalde punten nog voor verbetering vatbaar waren. Gereden door de 18-jarige leerling-pikeur Micha Brouwer en geholpen door een startontheffing van vijf meter, ging Faustus zonder hooggespannen verwachtingen op pad.

Maar naarmate de kortebaan vorderde en Faustus zich telkens vrij gemakkelijk plaatste voor de volgende omloop, groeide het geloof. Toen Faustus in de halve finale ook nog grasspecialist Doc Holiday uitschakelde, gloorde een verrassing. Het pakte geweldig uit. Brouwer en Faustus maakten optimaal gebruik van hun 5 meter voorgift en de moegestreden tegenstander en favoriet Verseau Bluehad het nakijken. Minpuntje is wel, dat Faustus in Stompwijk zijn startontheffing kwijt is en dus vertrekt vanaf de basisafstand.

OJ Barb, de andere troef van dezelfde Stompwijkse eigenarengroep, raakte in Zwanenburg ernstig geblesseerd en zal niet meer starten. Ook voor Stompwijker Ton Zuidgeest en kompaan Ed Voorham sloeg het noodlot toe. Hun troef Urbino Ludois moest zaterdag in Hoofddorp met een blessure worden teruggetrokken en komt bij de thuiswedstrijd niet in actie. Het duo brengt nu alleen Dundee Boko in de baan. De 8-jarige ruin, gereden door Manon Pools, kende zaterdag met twee galoppades een slechte generale. Zuidgeest heeft echter goede hoop, dat Dundee Boko op het gras van Stompwijk beter uit de voeten kan. Bovendien start de ruin voor het eerst met 5meter voorgift, waardoor de kansen stijgen.

Ander slecht nieuws is er over pikeur Wim van der Mespel. De Leidschendamse hoefsmid werd bij het beslaan geplet door een paard. Zijn ribblessure is dusdanig pijnlijk, dat Wimpie vreest voor deelname in Stompwijk. Discovery's Wish van de Stompwijkse eigenaar/trainer Cees Olsthoorn wordt dan mogelijk door een andere pikeur gereden.

Aad Pools staat ongetwijfeld wel met een goed gevoel aan de start in Stompwijk. De meest succesvolle kortebaanpikeur ooit wordt op 23 juli 70 en hoopt op een thuisoverwinning. De loting voor de kortebaan van Stompwijk is op donderdag 19 juli en staat met een voorbeschouwing en tips op Kortebaandraverijen.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant