Iris Molier aan boord van het tall ship de Regina Maris (familiefoto).
Iris Molier aan boord van het tall ship de Regina Maris (familiefoto). Foto:

Iris Molier (16) na 12.000 zeemijl bijna thuis

Voor de familie Molier uit Voorburg breekt een lang verwacht moment aan. Na een schoolprogramma van een half jaar aan boord van het tall ship de Regina Maris komt op 15 april Iris Molier in IJmuiden aan. Het zal een afscheid en een weerzien tegelijk zijn. Afscheid van je 'familie aan boord' waar je een half jaar lang lief en leed mee gedeeld hebt, weerzien met je ouders, broers, zusjes, grootouders en vrienden die je een half jaar gemist hebt.

Half oktober vorig jaar vertrok de Regina Maris vanuit IJmuiden voor haar 'Rondje Atlantic'. School at Sea is de organisatie achter dit project met 34 leerlingen, 5 docenten, 4 bemanningsleden en een kapitein. Tijdens het project wordt het schoolwerk aan boord gemaakt. Ondertussen vaart het schip naar de Canarische en Kaapverdische eilanden, steekt ze de oceaan over naar Dominica, Curaçao, Aruba, San Blas eilanden (Panama) en Cuba. In Panama en Cuba wordt er een reis over land gemaakt in kleine groepjes waarin de leerlingen zelf besluiten waarheen, hoe te reizen, waar te slapen en wat te eten. Daar hebben ze een budget voor gekregen. Van Cuba naar Bermuda dan over de Oceaan naar de Azoren en weer terug naar IJmuiden. Onderweg worden expedities, uitwisselingen met andere scholen en verschillende (culturele) activiteiten georganiseerd.

'Voor Iris is het de reis van haar leven. Zij heeft keihard gewerkt om het benodigde budget voor deze tocht bij elkaar te krijgen.' Aldus haar moeder, Bernadette Molier. 'Zij heeft ongelofelijk veel meegemaakt en nieuwe vrienden voor het leven gemaakt. Een half jaar is erg lang, we hebben haar ongelofelijk gemist! ´Een enorme ervaring, veel van de wereld zien en omgaan met de elementen aan boord van een prachtige driemaster.' Aldus Marco Molier, vader van Iris.

Van een rustig vakantietochtje is dan ook geen sprake. Alles aan boord doen de kinderen zelf, onder toeziend oog van de bemanning. Navigeren, zeilen, eten koken, wassen, opruimen en schoonmaken. Ook houden ze dag en nacht de wacht tijdens het varen op zee. Daarnaast wordt het schoolwerk gedaan. Hiervoor zijn vijf docenten aanwezig en volgt elke leerling zijn eigen lesprogramma dat in samenspraak met hun middelbare school in Nederland is opgesteld. Ze brengen de leerstof gelijk in praktijk. Hoe mooi is het om voor biologieles een vliegende vis die op dek is geland te ontleden? Of om voor je praktische opdracht Aardrijkskunde op de El Teide veldonderzoek te doen? Iris heeft dit kunnen doen, doordat zij van de Vrije School in Den Haag alle medewerking kreeg en haar mentor en docenten bereid waren haar op afstand te begeleiden. De planning is dat Regina Maris op 15 april om 10.30 uur door de kleine sluis in IJmuiden vaart.

School at Sea wil leerlingen de kans te geven zich te ontwikkelen door kennis èn ervaring. Meer info op www.schoolatsea.com.