Rob Stoops en Koos van Wamel op de buitenafdeling van Life & Garden bij het perkgoed (foto/tekst: Dick Janssen).
Rob Stoops en Koos van Wamel op de buitenafdeling van Life & Garden bij het perkgoed (foto/tekst: Dick Janssen). Foto:

Jubilarissen bij Life & Garden in het zonnetje

Bij Life & Garden is afgelopen maand gevierd dat Rob Stoops 40 jaar en Koos van Wamel 35 jaar in dienst waren. Koffie met gebak en diverse cadeautjes dus voor de heren en Rob mag ook nog een keer lekker uit gaan eten.

Rob kwam in 1977 bij het Plantencentrum Leidschendam werken. Eigenlijk vanaf het begin heeft hij zich beziggehouden met de buitenafdeling, de perkplanten, vaste planten en bomen en stenen en hout. Er is intussen wel het nodige veranderd. "Vroeger moest je veel planten opkuilen maar nu komt eigenlijk alles in pot", vertelt Rob. "En we moesten altijd alles labelen en prijzen, maar nu komen de planten al binnen met etiketten. Ook werd eerst alles met de hand gelost en moest je zware zakken van 50 kilo tillen. Tegenwoordig hebben we heftrucks en elektrische palletwagens en mogen de zakken niet meer zo zwaar zijn van de Arbo." Koos vult aan: "Ik weet nog wel dat ik een keer bielzen moest bezorgen van rond de 100 kilo en gewoon met de hand moest lossen. Dat heb je nu gelukkig niet meer. Rob op zijn beurt weer: "Vroeger werd er veel overgewerkt maar nu veel minder; alleen als het echt nodig is. Alles is veel beter georganiseerd en gepland. Er wordt efficiënter gewerkt en met betere hulpmiddelen."

Koos is echt een allrounder. "Ik heb van alles gedaan binnen het bedrijf", laat hij weten. Hij begon 35 jaar geleden op de buitenafdeling bij Rob. "Ik kwam van een tuincentrum in Wassenaar dat failliet ging en was hier binnen een half uur aangenomen. "Omdat hij veel kennis van zaken had - en heeft - kwam Koos al snel terecht op de informatiebalie in het midden van de zaak. "Dat was toen nieuw en wij waren - denk ik - een van de eersten die zoiets hadden." Daarbij hield Koos zich het meest bezig met de gereedschappen, tuinmeubelen, de dierenafdeling en de barbecues. Dat is eigenlijk nog steeds wel een beetje het geval. "Maar eigenlijk doe ik alles en verkopen is toch echt wel mijn ding."

Ook Koos ziet de nodige verschillen met vroeger. "Toen kwam je echt een kwekerij binnenstappen voor je planten en wat randzaken, maar het werd steeds meer een tuincentrum en nog veel meer. Tegenwoordig kun je terecht voor heel veel zaken op het gebied van woninginrichting en sfeer in huis en tuin. Het is een heel ander type bedrijf geworden. Verder zijn klanten nu veel mondiger en kieskeuriger. Vroeger was je de expert en lieten mensen zich iets vertellen. Tegenwoordig hebben zij dat óf op internet opgezocht óf op tv gezien in een huis en tuinprogramma. Men laat zich niets wijsmaken."

Beiden hebben het nog prima naar hun zin bij Life&Garden. "Er worden best wel de nodige geintjes uitgehaald hier onder het personeel. Maar dat is alleen maar leuk en de sfeer onder het personeel is super", vinden beiden. "Wij houden het nog wel vol tot ons pensioen als de gezondheid het toelaat. Hopelijk houden ze het ook zo lang met ons uit", lachen Rob en Koos.