Peter de Groot, Teun Glasbergen en Wim Schoevers in het mooie en nu al drukbezochte sluisgebied in Leidschendam (foto: Michel Groen).
Peter de Groot, Teun Glasbergen en Wim Schoevers in het mooie en nu al drukbezochte sluisgebied in Leidschendam (foto: Michel Groen). Foto:

Crowdfunding voor verlichting sluisgebied

Zet de sluis in Leidschendam met haar historische gevels, twee kerken, twee bruggen en de beeldengroep De Damwachters 's avonds in het licht en het geheel wordt nog mooier. Het plan 'Licht op de Sluis' van de twee oud-ondernemers Teun Glasbergen en Wim Schoevers is een pracht idee, maar het kost wel zo'n 300.000 euro. Dankzij hun inspanningen is het grootste deel van dit bedrag al binnen. Maar er ontbreekt nog zo'n 50.000 euro.

Door Inge Koot

De totale kosten zijn begroot op 300.000 euro. Een deel wordt gefinancierd door de provincie Zuid-Holland, door de gemeente Leidschendam-Voorburg en vanuit verschillende fondsen en particuliere bronnen. Voor het ontbrekende geld worden diverse acties ingezet, waaronder 'Voor je Buurt'. Crowdfunding via dit online platform is inmiddels al zeer succesvol gebleken. Deze financieringswijze voor lokale initiatieven met een maatschappelijke impact wordt door tal van landelijke fondsen ondersteund. Als waardering dragen zij vaak ook hun steentje bij.

Door via www.voorjebuurt.nl een donatie te doen kan iedere inwoner of ieder bedrijf in Leidschendam-Voorburg 'medespeler' worden in de verfraaiing van het Sluisgebied. Zo hopen Teun en Wim minimaal 15.000 euro binnen te halen. Inmiddels hebben Teun en Wim ondersteuning gekregen van Peter de Groot, die de projectbegeleiding voor zijn rekening neemt.

Vanuit hun Stichting Licht op de Sluis wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de voorbereiding van de uitvoering. Het gaat om het aanlichten van ca. 25 objecten rond de sluis, waaronder de sluis zelf, Dorpskerk, Petrus & Pauluskerk, twee sluisbruggen, beeldengroep De Damwachters, Prof. Dolkgemaal, Houtzaagmolen De Salamander en diverse historische gevels. Investeren in licht op deze wijze levert veel op. Het vergroot de aantrekkelijkheid van het gebied voor bewoners, bezoekers, ondernemers en eigenaren van woningen en winkels. Uitstraling, veiligheid en beleving krijgen een positieve impuls. Het aantal bezoekers zal stijgen. Dit betekent dus ook een stimulans voor de lokale economie. Daarnaast levert het in cultureel en creatief opzicht veel extra's op. Cultuurhistorie wordt zo een schouwspel.

Ga naar www.voorjebuurt.nl/lichtopdesluis/ om daar iets aan bij te dragen. Afhankelijk van het donatiebedrag staat er een leuke attentie of verrassende beloning tegenover. In ieder geval wordt iedere donateur straks uitgenodigd om bij de officiƫle ingebruikstelling een 'lichtje aan te doen'. De Stichting Voor Je Buurt is geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), waardoor er fiscale voordelen zijn voor donateurs. Meer informatie op lichtopdesluis.nl. Doneren kan rechtstreeks op www.voorjebuurt.nl/lichtopdesluis/.