Het Buurtpreventieteam 't Lien-Rietvink (op de foto een deel van het team met Anne Zuidema) kan nog wel versterking gebruiken (foto: pr).
Het Buurtpreventieteam 't Lien-Rietvink (op de foto een deel van het team met Anne Zuidema) kan nog wel versterking gebruiken (foto: pr). Foto:

Is dat nou zinvol zo'n buurtpreventieteam?

"Deze vraag krijg ik soms als ik vertel dat ik lid ben van het Buurtpreventieteam (BPT) 't Lien-Rietvink", aldus Anne Zuidema, bestuurslid BPT 't Lien-Rietvink in Leidschendam. De wat suggestieve vraag heeft twee elementen in zich. Wat levert het op én wat maakt het leuk om deel te nemen?

"Buurtpreventie is onder meer ontstaan om de sociale samenhang tussen bewoners te bevorderen", vertelt Anne. "Tegenwoordig trekken wij ons het liefst in onze woning terug. Woonwijken bieden vaak een verlaten aanblik. Weinig mensen op straat die elkaar niet of nauwelijks kennen. Behalve hondenbezitters die via hun viervoeter juist wel sociale contacten hebben. Op hun route houden zij automatisch een oogje in het zeil. Stille, verlaten woonwijken zijn een prooi voor ongenode gasten, voor vandalisme en verloedering. Het inbrekersgilde slaat er maar al te graag z'n slag.

Veilige leefomgeving
Wat het oplevert is lastig te meten. "Het levert in ieder geval op dat er een cultuur kan ontstaan waarin mensen elkaar beter leren kennen. De zorg voor een prettige en veilige leefomgeving wordt dan een gezamenlijk doel", aldus Anne. "De promotors zijn de leden van het BPT 't Lien-Rietvink. Zij zijn de ogen en oren van de buurt. Lopen rondes door de wijk en zijn alert op bijzondere situaties. Zoals zich vreemd gedragende figuren met mogelijk snode plannen. We benaderen hen tactvol, met als gevolg dat ze hun biezen pakken. Ook hebben we aandacht voor hangjongeren. Enkel door regelmatig zichtbaar in de wijk aanwezig te zijn. Politiecijfers bevestigen dat in wijken waar een BPT actief is, het aantal inbraken belangrijk is teruggelopen. We spelen niet voor politieagent, we vangen geen boeven. Wel spreken wij mensen actief aan als daarvoor aanleiding is. De gemeente helpen wij door vernielingen of gebreken aan openbare voorzieningen te melden."

Leuk en zinvol
"Het leuke eraan is de energie die je uit de saamhorigheid krijgt", vindt Anne. "Het positieve gevoel dat je iets voor je eigen buurt betekent. Je krijgt training(en) in hoe je als team te werk gaat. Periodiek bespreken we onze ervaringen in levendige bijeenkomsten. Er is nauw contact met de wijkagent, met wie constructief wordt samengewerkt. En belangrijk: het team krijgt erkenning van de bewoners die wij op onze rondes spreken. Dus ja, het is leuk en bovendien zinvol!"

Meedoen
In 't Lien en de Rietvink wonen minstens 6.000 volwassenen. "Ons team bestaat nu uit 20 personen. Dat is magertjes en we kunnen wel wat meer mensen gebruiken. Het kost weinig tijd. Met 2 tot 4 uur per maand kunt u al uw steentje bijdragen", geeft Anne aan. Stuur voor meer informatie of aanmeldingen een e-mail naar bptlienrietvink@gmail.com.