Wethouder Nadine Stemerdink bezoekt een locatie voor beschut werk (archieffoto Michel Groen).
Wethouder Nadine Stemerdink bezoekt een locatie voor beschut werk (archieffoto Michel Groen). Foto:

Werk voor kwetsbare groepen hard nodig

Vorige week hebben 232 wethouders de landelijke politiek opgeroepen om maatregelen te nemen die het gemeenten mogelijk maken goede ondersteuning te kunnen blijven bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook wethouder Stemerdink heeft namens de gemeente Leidschendam-Voorburg haar handtekening gezet onder de oproep.

Wethouder Stemerdink: "Meedoen aan de samenleving loont. Daarom zetten we ons als gemeente in om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Voor sommige mensen is dat niet zo makkelijk, bijvoorbeeld omdat ze een handicap hebben of intensieve begeleiding nodig hebben. Voor deze kwetsbare groep maken we ons hard, want ook voor hen is het belangrijk om deel te nemen aan de maatschappij. De bezuinigingen die het huidige kabinet op deze doelgroep heeft doorgevoerd, vind ik dan ook lastig te begrijpen als we tegelijkertijd samen voor deze groep willen stáán."

Tijdens een Cedris-lezing eerder deze maand heeft demissionair staatsecretaris Klijnsma bestuurders uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp. Daarbij heeft zij onderkend dat er een structureel tekort is voor de begeleiding van deze kwetsbare groep mensen naar werk. "We willen voorkomen dat we als gemeente voor de keuze komen te staan om mensen wel of niet te helpen. Gewoon omdat er onvoldoende geld is. Daarom heb ik de oproep ondertekend" aldus wethouder Stemerdink. In een manifest roepen 232 wethouders die verantwoordelijk zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, de landelijke politiek op als eerste stap in de Voorjaarsnota geld vrij te maken. Zij geven aan dat er jaarlijks structureel ruim € 400 miljoen extra nodig is.

Leidschendam-Voorburg heeft een eigen aanpak gekozen voor deze doelgroep. In een pilot 'alternatief beschut werk' gingen mensen vorig jaar aan de slag in een zoveel mogelijk "echte baan" dichtbij huis. Ze werkten in de horeca, bij een dierenweide en in de winkel in Villa Dorrepaal. Verschillende werkgevers in Leidschendam-Voorburg hebben plekken gecreëerd voor de pilot. Deelnemers aan de pilot werden persoonlijk begeleid, wat ervoor zorgde dat ze in een veilige omgeving konden werken aan het verbeteren van hun vaardigheden. Om op die manier de kans te krijgen toe te groeien naar een beschutte werkplek (met loon) of een 'gewone' baan. De gemeenteraad heeft inmiddels besloten dat 'alternatief beschut werken' een volwaardige plek verdient naast 'beschut werk'.

Doel van de participatiewet uit 2015 is om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Hierin staat onder andere dat gemeenten betaalde banen moeten organiseren voor mensen die extra begeleiding of aanpassingen in hun werk nodig hebben: beschut werk. Zo helpt de gemeente deze mensen zoveel mogelijk de overstap te maken naar een 'gewone' baan.