De eerste Big Belly's staan al op de Julianabaan (foto: Ap de Heus).
De eerste Big Belly's staan al op de Julianabaan (foto: Ap de Heus). Foto:

Julianabaan gaat voor Schoonste Winkelgebied

Winkelcentrum Julianabaan doet (voor het eerst) mee aan de Schoonste Winkelgebieden Verkiezing van Stichting Nederland Schoon (www.nederlandschoon.nl). De winkeliers steken daarom de komende periode samen met de gemeente de handen uit de mouwen.

Wethouder Stemerdink heeft symbolisch het startsein voor deelname aan de verkiezing gegeven door het officieel in gebruik nemen van de Big Belly. Dit is een innovatieve afvalbak, die werkt op zonne-energie. De Big Belly perst een aantal keren per dag het afval dat er in zit. Hierdoor kan er meer afval in een bak. Als de afvalbak vol dreigt te raken, meldt hij digitaal bij de gemeente dat hij bijna vol is. Zo wordt voorkomen dat de afvalbakken overvol raken en het afval ernaast op straat terecht komt. Ook heeft de Big Belly een klep die alleen met een hendel of met een voetpedaal geopend kan worden waardoor meeuwen er niet bij kunnen. In winkelcentrum De Julianabaan staan inmiddels 8 Big Belly's en het worden er 10.

De komende maanden zullen zowel winkeliers als gemeente zich inzetten om winkelcentrum De Julianabaan een metamorfose te geven. Denk daarbij aan het schoonmaken en vervangen van afvalbakken en bankjes, het verwijderen van kauwgom en hier en daar een nieuw likje verf. Het plaatsen van de Big Belly's is hier ook onderdeel van.