Jos Zuidwijk, centrummanager van winkelcentrum Leidsenhage is nieuwsgierig naar de plannen van de klanten van de toekomst (foto: pr).
Jos Zuidwijk, centrummanager van winkelcentrum Leidsenhage is nieuwsgierig naar de plannen van de klanten van de toekomst (foto: pr). Foto:

Kinderen bouwen aan winkel-centrum van de toekomst

Een winkel met robots als personeel of een uitschuifbaar dak als het mooi weer is, zonnepanelen op de winkeldaken en kinderen op machines laten fietsen voor energieopwekking. Dit zijn een paar ideeën van leerlingen uit de plusklas van basisschool De Vijverhof.

Jos Zuidwijk, centrummanager van winkelcentrum Leidsenhage dat nu een metamorfose ondergaat en Mall of the Netherlands zal gaan heten, is maar wat nieuwsgierig naar de plannen van de klanten van de toekomst. Na een rondleiding in het voormalige V&D-gebouw waar hij de toekomstplannen liet zien aan de kinderen, mochten ze zelf aan de slag. In het winkelcentrum werden voorbijgangers gevraagd naar hun wensen en suggesties voor een nieuw winkelcentrum. Veel kleur in plaats van die saaie grijze gebouwen was een wens en dit hadden de leerlingen in hun ontwerp meegenomen.
Aan de hand van maquettes presenteerden ze afgelopen vrijdag 31 maart op school hun plannen. Dit techniekproject waarbij onderzoek en ontwerp centraal stond, werd ontwikkeld door architecte Kiki Goudart van Huygens Labs. Een soortgelijk project werd op basisschool De Driemaster gegeven. Huygens Labs organiseert het Techniekmenu voor het verrijken van wetenschap & techniekonderwijs op basisscholen. Meer info op www.huygenslabs.nl.