Afbeelding
Foto:

Aanplantdag op groen-blauw schoolplein van basisschool de Parachute

Een glunderende wethouder, een tevreden rondlopende projectleider, een dankbare directrice en heel veel enthousiaste kinderen. Dat is een korte weergave van de sfeer tijdens de aanplantdag op basisschool de Parachute op vrijdag 31 maart.

Het groen-blauwe schoolplein is af, nu is het tijd voor het echte vergroenen van het plein.
De totstandkoming van het groen-blauwe schoolplein is een schitterend voorbeeld van burgerparticipatie. De grote motor achter dit initiatief is Loes Zwengers. "Zonder haar was het nooit gelukt", vertelt Mariella Ditmar, directrice van de school, Ook wethouder Floor Kist is vol lof over de inzet van deze betrokken ouder. "Het is fantastisch wat zij voor elkaar heeft gekregen."

Zo'n twee jaar geleden is Loes begonnen met het binnenhalen van subsidies en aanboren van fondsen. Ook het Hoogheemraadschap Delfland werd betrokken, waardoor het in eerste instantie groene schoolplein uiteindelijk een groen-blauwschoolplein werd. Bij een groen schoolplein komen kinderen meer in aanraking met de natuur van dichtbij en ze worden met houten klim- en klauterobjecten uitgedaagd om meer te bewegen. Het gaat om het ontharden en vergroenen van het schoolplein. Een groen-blauw schoolplein gaat nog een stapje verder door blauwe klimaatadaptieve maatregelen te treffen. Zo wordt actief bijgedragen aan een betere waterhuishouding in de stad. Een groen schoolplein houdt water vast, het plein wordt zo een 'spons'; een blauw schoolplein zorgt ervoor dat het regenwater snel kan worden afgevoerd. Dit wordt mogelijk door de aanleg van waterdoorlatende parkstenen.

Bij elk onderdeel, van ontwerp tot uitvoering en nu dan de aanplanting, zijn de kinderen direct betrokken. Elke klas krijgt een eigen moestuin die zij als klas zelf onderhouden. Tijdens een projectweek gingen leerlingen aan de slag met groene en blauwe thema's. De leerkrachten gaven lessen in de buitenklas en ook was er bewegingsonderwijs op het schoolplein. Natalie Lorenz van Hoogheemraadschap Delfland verzorgde blauwe lessen voor de groepen 6/7 en 8. Alles stond in het teken van het nieuwe schoolplein. Met als grote afsluiting de aanplantdag op 31 maart. De leerlingen vulden de moestuinbakken (zie foto) met groente- en fruitplantjes. En ook het nieuwe insectenhotel werd ingericht met dennenappels, takjes of rietstengels.

Het onderhoud van het schoolplein, het op tijd wieden van onkruid en het verzorgen van de planten wordt een samenspel van ouders, leerlingen, buurtbewoners en andere betrokkenen. Loes gaat het beheer van het schoolplein overdragen aan Rene Kool, groenmedewerker bij de gemeente en ook ouder van een leerling van de Parachute. "We gaan een groenteam opzetten", vertelt Loes. "Hoe dat moet gaan we leren tijdens een workshop die wij aangeboden krijgen door fonds 1818." Vanuit de buurt heeft Marion van den Bol zich al aangemeld om te helpen bij het onderhoud. Tijdens de aanplantdag voegt zij de daad direct bij het woord en helpt waar zij kan. "Die betrokkenheid vanuit de buurt is heel belangrijk", aldus wijkmanager Penchi Harteveld. "De wijk moet het gevoel krijgen dat dit schoolplein ook van hen is." Het schoolplein is altijd toegankelijk, dus ook na school kunnen de kinderen hier spelen. Buurtcoach Martijn de Zoete van Sport en Welzijn ziet ook mogelijkheden voor het schoolplein. "Na de zomer gaan wij de Brede School Voorburg-Noord bij het schoolplein betrekken. Kinderen zitten veel te veel achter de computer, hier kunnen ze fantastisch spelen. Ook de naschoolse opvang kan gebruik maken van het schoolplein."

Loes, die twee jaar bijna fulltime in de weer was met het schoolplein, wil de ervaring die ze in die tijd heeft opgedaan, graag ook in andere gemeenten gaan inzetten. "Ik zou graag betrokken willen zijn bij participatieprojecten eventueel gerelateerd aan scholen." Maar eerst gaat zij ervoor zorgen dat het beheer van het schoolplein van de Parachute op rolletjes verloopt. Pas dan kan zij het project met een gerust hart afsluiten (tekst/foto: Inge Koot).