Het Vliethuys-V.r.n.l. Willy Blonk,  Joke Campo (Vliethuys) en clubleden Madeleine Overhoff, Marianne Post en  Marjan Adams-Geluk.
Het Vliethuys-V.r.n.l. Willy Blonk, Joke Campo (Vliethuys) en clubleden Madeleine Overhoff, Marianne Post en Marjan Adams-Geluk. Foto:

De 100-Jaar-Lions-tulpen in volle bloei

Honderden witte en rose tulpen vormen prachtige bloemenlinten en bloemengroepen door Leidschendam-Voorburg heen. Het zijn de 100 Jaar Lions tulpen. Lionsclub Voorburg Prinses Marianne heeft deze tulpen geschonken aan Stadskinderboerderij Essesteijn, Hospice het Vliethuys en de Oude Kerk in Voorburg. Daar is ook een serie tulpenbollen geplant bij het beeld van Prinses Marianne.

De 100 Jaar Lions tulpen zijn onderdeel van de grote landelijke actie ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Lions International in 2017. Lionsclub Voorburg Prinses Marianne heeft vorig najaar de tulpenbollen uit eigen kas aangekocht bij Lions Nederland en vervolgens cadeau gedaan. Deze week werden de commissieleden 100 Jaar Lions uitgenodigd de tulpenpracht te komen bekijken.

De opbrengst van de landelijke Lions bloembollenactie is voor Stichting Het Vergeten Kind. De Lions zetten zich ervoor in dat 'vergeten' kinderen niet langer worden vergeten. Kinderen die je niet ziet, niet hoort. In Nederland verblijven jaarlijks 50.000 kinderen in opvanglocaties. Vergeten kinderen. Mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten of gevlucht. Noodgedwongen opgroeiend in sobere opvanglocaties met minimale speelmogelijkheden en traumabegeleiding. Clubpresident Marjan Adams-Geluk: "Dit is niet hoe een kinderleven moet beginnen. Deze kinderen verdienen dezelfde kansen als een kind dat thuis opgroeit. Daarom zet de Lionsorganisatie zich in dit jubileumjaar breed in om het welzijn van deze 'vergeten' kinderen te verbeteren.

Lions Clubs International is de grootste vrijwilligersorganisatie ter wereld. In ruim 200 landen zetten 1.400.000 Lions zich in voor de medemens. In 2017 bestaat de organisatie 100 jaar. In Nederland wordt het 'nationaal Lions cadeau' zes Tovertuinen voor de 'vergeten' kinderen.

Door het land heen zullen Tovertuinen worden ingericht. Een Tovertuin is een kindvriendelijke omgeving. Vrolijke en lichte speel-, slaap- en woonkamers in de opvanghuizen van Stichting Het Vergeten Kind. Een plek waar de kinderen kunnen spelen en hun trauma's in alle rust verwerken. Onder professionele begeleiding en met de beste nazorg als ze eenmaal de opvang verlaten."

In 2011 werd in Voorburg de allereerste Tovertuin in gebruik genomen. De gehele woonunit van deze opvanglocatie onderging een complete metamorfose en werd één grote Tovertuin. Vrolijke kleuren, lichte kamers, waar de kleintjes onbezorgd kunnen spelen, eten en slapen.

De boekjes van Woezel en Pip zijn een groot succes. Maar de auteur Guusje Nederhorst heeft zelf het succes niet meer meegemaakt. Zij overleed in 2004 aan borstkanker. In 2007 richtte haar echtgenoot Dinand Woesthoff een stichting op, de Guusje Nederhorst Foundation, ter herinnering aan Guusje. Een gedeelte van de opbrengst van alle 'Woezel en Pip'-boekjes en artikelen gaat naar deze stichting, inmiddels opgegaan in Het Vergeten Kind.

Stadskinderboerderij  Essesteijn-v.l.n.r. Rachel,Layla, groepsbegeleider Cindy en Joop (foto's: Marianne Knijnenburg).