Iedere week mag beweegcoach Joyce van der Sloot van Sport en Welzijn meer ouderen begroeten (foto: SenW).
Iedere week mag beweegcoach Joyce van der Sloot van Sport en Welzijn meer ouderen begroeten (foto: SenW). Foto:

Ouderengym Essesteijn schot in de roos

Eind februari startten Sport en Welzijn (SenW), Florence en wijkvereniging Essesteijn met een wekelijks beweeguurtje voor senioren. Een steeds groter wordende groep ouderen doet iedere vrijdagmiddag mee met de ouderengym bij wijkvereniging Essesteijn.

Ouderen uit de wijk die meer willen bewegen, ontmoeten elkaar wekelijks bij wijkvereniging Essesteijn. Iedere vrijdag worden er andere sport- en speloefeningen gedaan, zodat het programma nooit verveelt. Joyce Donkersteeg (Florence): "Bewegen houdt ouderen niet alleen fysiek, maar zeker ook geestelijk gezond. Het is mooi om te zien dat we door de samenwerking tussen SenW, wijkvereniging Essesteijn en Florence zoveel ouderen kunnen bereiken. Samen zijn we sterk!"

Hoge opkomst
Dat er behoefte is aan laagdrempelige beweegactiviteiten voor ouderen blijkt uit de opkomst. Iedere week mag beweegcoach Joyce van der Sloot van Sport en Welzijn (SenW) meer ouderen begroeten.

Van der Sloot: "De ouderengym is een groot succes. Veel mensen komen trouw iedere week, ze worden blij van samen bewegen. Wat ik veel hoor, is dat mensen niet meer kunnen meedraaien bij reguliere sportclubs, simpelweg omdat ze niet meer hun niveau van vroeger hebben. De ouderengym biedt hiervoor een ideale tussenoplossing. Het niveau ligt bij ons een stuk lager."

Positieve reacties
Ouderengym is een initiatief van SenW, Florence en wijkvereniging Essesteijn. De samenwerkingspartners zijn verheugd over het succes van de pilot ouderengym.

Janny Ploeg (Wijkvereniging Essesteijn): "Ouderengym is een schot in de roos. Ik krijg alleen maar positieve reacties van de deelnemers, die in leeftijd variƫren van 60 tot 90 jaar. Vanwege de grote opkomst zijn we inmiddels verhuisd naar een grotere zaal. Het gaat er heel ontspannen aan toe, er wordt veel gelachen, maar vooral ook veel bewogen."
Gezond beweegmoment
Voorwaarde voor meedoen is dat deelnemers zelfstandig moeten kunnen staan en bewegen. Iedere les begint met het losmaken van spieren en gewrichten, gevolgd door verschillende beweegoefeningen en loopvormen. "Het is geen conditietraining, maar een gezond beweegmoment waaraan iedereen op zijn/haar niveau kan meedoen." licht Joyce toe.

"Deelnemers vinden het gezellig om samen te bewegen, een praatje te maken en voor wie wil, achteraf nog iets te drinken. Even onder de mensen zijn en sociale contacten opdoen is echt een meerwaarde." De ouderengym vindt iedere vrijdag van 13.30-14.15 uur plaats bij wijkvereniging Essesteijn, Elzendreef 10 Voorburg.