Sander Koot (23) is teamleider van het Nuon Solar Team en geboren en getogen in Voorburg.
Sander Koot (23) is teamleider van het Nuon Solar Team en geboren en getogen in Voorburg. Foto:

Sander Koot terug naar middelbare school

Vorige week is het Nuon Solar Team op bezoek geweest op het Sint-Maartenscollege in Voorburg, de middelbare school waar een van de teamleden zelf ooit op heeft gezeten. Samen met zonneauto Nuna gaf het team van de TU Delft een presentatie aan leerlingen van de school over wat er allemaal mogelijk is met duurzaamheid en techniek. Op deze manier hoopte Sander de kinderen te inspireren om later in hun opleiding eerder voor een technische studie te kiezen.

Sander Koot (23) is teamleider van het Nuon Solar Team en geboren en getogen in Voorburg. Hij is na zijn middelbare school verhuist naar Delft om daar Werktuigbouwkunde te studeren aan de TU Delft. Na het afronden van zijn Bachelor is hij aangenomen bij het Nuon Solar Team om dit jaar alles op alles te zetten om de Bridgestone World Solar Challenge te winnen met zonneauto Nuna.

Op het Sint-Maartenscollege gaf Sander samen met zijn team een presentatie over de zonnewagen. Het team legde onder andere uit hoe de bouw in zijn werk gaat en liet de kinderen op een begrijpelijke manier zien hoe verschillende technieken in elkaar steken.

Ook was er de mogelijkheid om bij de zonneauto te kijken en uitgebreid vragen te stellen aan de oud Voorburger. "Ik vind het leuk om de leerlingen te laten zien wat je allemaal kan bereiken met alle sommen die nu nog saai en vervelend kunnen lijken. Hopelijk kan ik er een paar net zo enthousiast maken voor techniek als ik ben." Aldus Sander Koot.

Naast het bezoek aan het Sint-Maartenscollege zal het Nuon Solar Team ook de basis- en middelbarescholen van de overige teamleden bezoeken. Op deze manier probeert het Nuon Solar Team zo veel mogelijk mensen te bereiken met hun boodschap over duurzame innovatie.

Nuon Solar Team
Het Nuon Solar Team bestaat dit jaar uit zestien studenten, maar deze studenten doen het niet alleen. Het team krijgt veel hulp van partners en oud-teamleden. Dat komt goed uit, want de concurrentie is de afgelopen jaren veel sterker geworden. Dit jaar roept het team dan ook héél Nederland op om hen te helpen de concurrentie voor te blijven, en de titel wereldkampioen zonneracen weer naar Nederland te brengen.

Zo heeft het team in maart al een ontwerp wedstrijd uitgeschreven voor basisschool kinderen om te helpen bij het uiterlijk en staan er nog veel meer activiteiten op de agenda.

Het Nuon Solar Team verdedigt de titel half oktober tijdens de Bridgestone World Solar Challenge. De Delftste studenten wonnen tot nu toe zes keer, waaronder de laatste editie van de race in 2015. Het parcours van ruim 3.000 kilometer loopt dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide.