Zoals gebruikelijk wordt voor Pasen in de Oude Kerk een tentoonstelling ingericht met afbeeldingen van kruiswegstaties (foto: pr).
Zoals gebruikelijk wordt voor Pasen in de Oude Kerk een tentoonstelling ingericht met afbeeldingen van kruiswegstaties (foto: pr). Foto:

Kruiswegstaties tentoon-
gesteld in Oude Kerk

Zoals al een aantal jaren gebruikelijk, is op de twee zaterdagen voor Pasen – 8 en 15 april van 11.00 tot 16.00 uur. - in de Oude Kerk, Herenstraat 77 te Voorburg, een tentoonstelling ingericht met afbeeldingen van verschillende kruiswegstaties.

Er worden dit jaar weer nieuwe staties getoond. Bovendien zijn in twee vitrines diverse materialen te bekijken die vanuit de R.K.-traditie aan de kruiswegstaties zijn verbonden. Ook via beeldschermen is informatie over de kruiswegen te zien en te lezen. De tentoonstelling is daarmee weer heel anders dan vorig jaar. Ook zal het Marianne-orgel worden bespeeld. Op 8 april was de tentoonstelling tevens onderdeel van de Voorburgse Culturele Erfgoeddag. Op 15 april tussen 11.00 en 12.00 uur is de toren te beklimmen om de beiaardier live aan het werk te zien en te horen. De kruisweg heeft beeldend kunstenaars geïnspireerd in de vorm van beeldhouwkunst, plastieken, grafiek en schilderijen, die zijn aangebracht in de Rooms-Katholieke kerken. In de vormgeving van de kruisweg zijn de diverse stromingen in de kunstgeschiedenis heel goed te herkennen. De tentoonstelling bevat zowel traditionele als ook heel modern vormgegeven staties. Ook de inhoud van de staties verschilt sterk: van zeer devoot tot uitermate abstract, vanuit een kerkelijk of juist werelds perspectief.