Sportvrijwilliger bij SenW René Janda en middelbare scholier Marciano komen wekelijks bij elkaar om te sporten (foto: SenW).
Sportvrijwilliger bij SenW René Janda en middelbare scholier Marciano komen wekelijks bij elkaar om te sporten (foto: SenW). Foto:

Jongeren middels sport verder helpen

Via sport sociale doelen bereiken. Dat doet Sport en Welzijn (SenW) in Leidschendam-Voorburg onder meer via jongerencoaching. SenW koppelde vrijwilliger René aan scholier Marciano. Op dinsdagmiddag treffen ze elkaar bij SenW op de Dobbelaan voor een uurtje boxen, conditietraining of een hardloopparcours door het park.

Al een half jaar lang komen zij iedere week samen om te sporten: René Janda, sportvrijwilliger bij SenW en Marciano, die op de middelbare school zit. Via een-op-eenbegeleiding werkt René aan de fysieke conditie en sociale weerbaarheid van Marciano. Ondersteuning krijgt het tweetal van SenW. Het past bij de missie van SenW om jongeren middels sport verder te helpen in hun leven. Jongerenwerker Maartje Drabbe stelde samen met René coachingsdoelen op. "Met het gezamenlijke sporten help ik Marciano met zijn concentratie en focus," vertelt René. "Het gaat veel beter op school en thuis is hij ook rustiger." Met het coachingstraject slaat SenW twee vliegen in een klap. René volgt een opleiding pedagogisch werk en doet werkervaring op bij SenW. De 15-jarige Marciano wordt in zijn kracht gezet door het sporten en de positieve begeleiding door René en Maartje. Sport is een goede uitlaatklep voor hem. Hij zit lekkerder in zijn vel. Dat merken ze op school, maar ook thuis. Marciano: "Ik voel me veel sterker. Vooral mijn concentratie is verbeterd. Door het trainen kan ik me beter focussen. En thuis ben ik gezelliger; dat vindt mijn moeder ook fijn!"