Wat te doen bij wateroverlast

Ons klimaat wordt onstuimiger. Bij hoosbuien kan het riool het niet altijd meer aan. En de sloten ook niet. Bij Zoetermeer wordt al een polder veranderd in waterberging. Als de gemalen het water niet meer normaal kunnen weg krijgen, kan het waterschap deze polder vol laten lopen.

Maar we kunnen zelf ook wat doen. De Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg organiseert daarover een bijeenkomst op dinsdagavond 18 april, vanaf 20.00 uur, in het Tolhuis (Horre 1, Leidschendam-Zuid, bovenzaal). Op wegen en pleinen kan het regenwater niet de grond in zakken. Bij stortbuien moet alles het riool in. Dat wordt erger als ook tuinen rond de huizen betegeld zijn. Er zakt te weinig regen in de grond, waardoor het grondwaterpeil daalt. Een argument voor tegels is vaak dat een groene tuin zo veel tijd kost. Maar daar zijn best oplossingen voor. Ewald Oude Luttikhuis is water- en rioolbeheerder van Leidschendam-Voorburg. Hij laat met kaarten zien waar in de gemeente problemen kunnen ontstaan bij hoosbuien, Waar kan het onderlopen? Wat gebeurt er als riool of sloten het niet aan kunnen? Gemma Verijdt, medewerker 'duurzaamheid' bij de gemeente, vertelt over de actie 'Steenbreek', ook bekend van organisaties als Groei & Bloei ('Tegel-eruit, plantje-erin'). Lizette de Groot van tuincentrum Life & Garden Leidschendam is aanwezig om uit te leggen hoe je een onderhoudsarme en toch mooie tuin krijgt zonder meteen alles te gaan betegelen. Zij brengt enkele planten mee om het te laten zien. De avond wordt georganiseerd door Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg. Voor meer informatie: Johan van Workum, 070-3998453.

Samen eten in
de Voorhof

Men kan dinsdag 25 april om 17.45 weer terecht in De Voorhof bij de Oude Kerk voor een driegangenmenu voor 7,50 euro. U kunt zich opgeven bij Lenne Versteeg via e-mail: lenneversteeg@ziggo.nl, of jannyvanderheide@versatel.nl, of tel.3998393 / 3861534.