'Te vaak adviesbureaus ingeschakeld'

Fractie Hohage verbaast zich over de inhuur van externe adviseurs en onderzoeks- en adviesbureaus die door het college worden ingeschakeld. In het verleden werd alleen bij grote zaken besloten tot inhuur van externe expertise, maar sinds de verkiezingen van 2014 lijkt het college geen beslissing te kunnen nemen zonder een extern onderzoeks- of adviesbureau in te schakelen.

Veel van deze adviezen en onderzoeken stellen vaak niets voor en verdwijnen zo in de onderste la, meent Hohage. "Als echter de adviezen en onderzoeken wel worden gebruikt blijkt vaak dat zij op niets zijn gebaseerd." Fractie Hohage heeft vaak het gevoel dat de eigen ambtenaren van de gemeente beter werk kunnen afleveren dan deze onderzoeks- en adviesbureaus. Zo wordt bijvoorbeeld Adviesbureau 125procent ingeschakeld om de Ooievaarspas te promoten, door middel van een nietszeggend onderzoekje bij maximaal 10 mensen die daarover dan bij radio Midvliet moeten vertellen. Fractie Hohage vraagt zich af wat de meerwaarde van zo'n onderzoek is.

Onderzoeks- en advieswerk dat het college laat doen kost veel geld. Waar het college in het verleden minder dan €3 miljoen uitgaf aan van externe adviseurs en onderzoeks- en adviesbureaus, ligt dat bedrag nu beduidend hoger. Op vragen van fractie Hohage en andere raadsleden zegt het college dat zij over de totale kosten van de inhuur van externen geen overzicht kunnen geven. Hohage: "Dat is vreemd want uiteraard weet het college voor welk project of waarover het een onderzoek of advies heeft aangevraagd. Het lijkt erop dat het college niet wil vertellen wat al deze inhuur kost. Inmiddels zou het bedrag flink zijn opgelopen naar tussen de €6,5 en €7 miljoen. Volgens fractie Hohage had dat geld beter besteed kunnen worden aan sociaal beleid.