De Kunstuitleen moet ieder jaar een tandje bijzetten om kunst beschikbaar te blijven maken voor een groot publiek (foto: Ap de Heus).
De Kunstuitleen moet ieder jaar een tandje bijzetten om kunst beschikbaar te blijven maken voor een groot publiek (foto: Ap de Heus). Foto:

Kunstuitleen haalt €4.000
op met benefietveiling

De Kunstuitleen aan de Herenstraat 92 in Voorburg heeft een bedrag van ruim 4.000 euro opgehaald met een benefietveiling tijdens het afsluiteinde feest van de expositie ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de Kunstuitleen.

De Kunstuitleen werd 35 jaar geleden opgericht vanuit een initiatief van de serviceclubs Lions en Rotary uit Voorburg. De jaren '80 en '90 van de vorige eeuw bouwde de Kunstuitleen een groot klantenbestand op en mocht het zich verheugen over subsidies. Hiermee kon de stichting kunstwerken aankopen die ze kon uitlenen en/of verkopen. Na de eeuwwisseling werden de subsidies afgebouwd en werd de basis gelegd voor een commerciëlere aanpak van de Kunstuitleen. In 2009 werd echter de laatste subsidie gestopt, de grootste zakelijke klant zegde het abonnement op en de economische crisis sloeg toe. Opgekrabbeld uit een diep dal, moet de Kunstuitleen ieder jaar een tandje bijzetten om kunst laagdrempelig beschikbaar te blijven maken voor een groot publiek, de educatieve taak te vervullen én een podium zijn voor kunstenaars uit de regio. De ruim €4.000,- die er met de benefietveiling werd opgehaald, is daarom een noodzakelijke buffer. Meer dan 2500 mensen uit de randgemeenten van Leidschendam-Voorburg bezoeken jaarlijks de Kunstuitleen Voorburg. De Kunstuitleen is opend op di. t/m za. van 10.00 tot 17.00 uur en de eerste donderdag van de maand van 10.00 tot 21.00 uur.