Erika Blokland naamt na 30 jaar afscheid van Meubelmakerij De Stoof in Leidschendam (foto: De Stoof).
Erika Blokland naamt na 30 jaar afscheid van Meubelmakerij De Stoof in Leidschendam (foto: De Stoof). Foto:

Afscheid Erika Blokland van De Stoof

Nog maar een week, één weekje nog werkt Erika Blokland bij Meubelmakerij De Stoof aan de Stompwijkseweg in Leidschendam. De nieuwe periode in haar leven komt nu wel heel snel dichterbij. Na 30 jaar wordt zij uitgezwaaid en gaat zij genieten van haar leven als pensionado. "En dat heb je verdiend Erika!", aldus Mieke Tielemans, samen met haar man Frans en zoon Wouter eigenaar van De Stoof

Op 1 februari 1982, als jonge moeder van 2 kinderen en getrouwd met Mart, begon Erika bij Meubelmakerij De Stoof. Aanbevolen door schoonzus Ans, die daar toen al werkte, begon Erika aan een nieuwe baan. Ze kwam uit de bloemen bij Fleur 2000 en kwam in een nieuwe wereld bij een jong bedrijf. Dankzij de onregelmatige diensten van haar echtgenoot, was het geen probleem enkele dagen per week in de meubelshowroom aan de slag te gaan.

Het begon allemaal in 1982 met de Meubelmakerij aan de Leidsekade. Daar groeide De Stoof uit haar jasje en de Damlaan was toen dé winkelstraat om een mooie showroom te openen. Erika voelde zich helemaal thuis tussen de eiken meubels. Ze had niet alleen snel onder knie hoe je meubels moest verkopen, maar ook hoe je de wensen en ideeën van klanten op papier kon zetten en zo van tekening maatwerk kon verkopen. Tot op de dag van vandaag is dat het visitekaartje van De Stoof.

De angst sloeg Erika om het hart toen De Stoof verhuisde naar de Stompwijkseweg en naar Zoetermeer. Dat zou weleens het einde kunnen betekenen van mijn baan, dacht Erika. Zo ging het gelukkig niet. De nieuwe showroom aan de Stompwijkseweg werd haar tweede thuis tot in lengte van jaren. Ook haar man Mart werd regelmatig ingeschakeld om hand- en spandiensten te verrichten. Van een eiken stoof en een kaaskast, van een vitrinekast tot een grutterskast, van een eethoek tot een bankstel, en nu van een inloopkast tot een complete inrichting van een woonhuis of kantoor, Erika ontwerpt, tekent en adviseert net zo lang tot er een mooie klus voor de meubelmakers uitrolt. "Eigenlijk kunnen we Erika helemaal niet missen", aldus Mieke.

In 30 jaar gebeurt er natuurlijk heel veel. Gelukkig staat er inmiddels een nieuwe generatie meubelmakers en adviseurs klaar om het werk van Erika over te nemen. De eiken meubels van toen zijn vervangen door het nieuwe eiken, tijdloos en modern. Mdf en massief hout zijn geliefd en wekelijks bezorgt De Stoof maatwerk meubelen in Leidschendam en ver daarbuiten.

"We weten zeker dat Erika nog vaak zal zeggen, hé, daar rijdt De Stoof", daar is Mieke van overtuigd. Graag bedankt zij Erika dat zij er altijd voor De Stoof was in al die jaren. "Geniet nog lang in goede gezondheid van je man, je kinderen en kleinkinderen, van de caravan en de golfbaan, van je nieuwe huis en vooral van je vrije tijd", voegt zij daar namens het team van De Stoof aan toe.