Wethouder Floor Kist gaf woensdagavond namens de gemeente het startsein van de Diabetes Challenge (foto: gemeente LDVB).
Wethouder Floor Kist gaf woensdagavond namens de gemeente het startsein van de Diabetes Challenge (foto: gemeente LDVB). Foto:

Diabetes Challenge gestart in Leidschendam

In Leidschendam startte op woensdag 19 april een Diabetes Challenge. Wekelijks oefenen bijna twintig mensen met diabetes voor de Nationale Diabetes Challenge Week in september 2017. Door te wandelen voelen mensen met diabetes zich fitter, gezonder en energieker. Vaak kunnen ze bovendien hun dagelijkse dosis medicijnen verlagen. Wethouder Floor Kist gaf woensdagavond namens de gemeente het startsein.

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een initiatief van Diabetesvereniging Nederland en de Bas van de Goor Foundation. Huisartsenpraktijk Veur en Fysiotherapie Leidschendam organiseren met hulp van de Bas van de Goor Foundation een challenge in Leidschendam om de gezondheid van haar diabeten te verbeteren. De wethouders Nadine Stemerdink (Sport) en Floor Kist (Gezondheidszorg) ondersteunen dit initiatief. "Wij vinden het belangrijk dat mensen door sporten en bewegen werken aan hun gezondheid. Wij zijn daarom blij met dit initiatief om mensen met diabetes te helpen meer te bewegen en zo gezonder te kunnen leven."

Deelnemer Marijke Lek is gevraagd door haar huisarts: "Ik wilde wel wandelen maar vind het moeilijk om zelf te gaan starten. De start met deze groep vind ik een mooi steuntje in de rug om te gaan beginnen met wandelen. Ik wil er ook zeker zelf mee doorgaan."

De eerste wandeltraining startte op woensdag 19 april bij De Plint in Leidschendam. De komende 20 weken wandelen bijna 20 deelnemers samen met zorgprofessionals. In kleine stappen trainen zij zo voor de Nationale Diabetes Challenge Week van 27 tot en met 30 september 2017. Deelnemers lopen dan vier opeenvolgende dagen een afstand van 5 tot 20 km. Op 30 september, de laatste dag van de Challenge week, lopen de deelnemers van alle challenges gezamenlijk de laatste kilometers op Sportcentrum Papendal in Zeist.

Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. In sommige gevallen komen mensen met diabetes type 2 helemaal van hun medicijnen af, alleen door een gezondere leefstijl. En toch blijft in beweging komen voor veel mensen moeilijk. De NDC helpt daarbij. Uniek is dat de zorgverlener tijdens de NDC niet vanachter zijn bureau vertelt dat iemand met diabetes meer moet bewegen; de dokter wandelt zelf mee. In Leidschendam lopen medewerkers van huisartsenpraktijk Veur, van Fysiotherapie Leidschendam en de voorzitter van Runnersclub Nieuw Duivenvoorde mee.

Meer weten over de NDC en de challenge in Leidschendam? Kijk op https://www.nationalediabeteschallenge.nl/leidschendam/. Heeft u diabetes en interesse om mee te wandelen? Bel dan naar Huisartsenpraktijk Veur en vraag naar praktijkverpleegkundige Nelleke van Kooten.