Brigitte Bosman van de inloopkamer van stichting BriBos in Antoniushove kan zichzelf wel expert noemen op het gebied van kanker (foto: Carla Esser).
Brigitte Bosman van de inloopkamer van stichting BriBos in Antoniushove kan zichzelf wel expert noemen op het gebied van kanker (foto: Carla Esser). Foto:

Brigitte Bosman: "Ontmoeten van lotgenoten enorm belangrijk"

Soms heb je ontmoetingen die een blijvende indruk achterlaten. Een bezoek aan de stichting BriBos, een 'oncologie-inloopkamer' in ziekenhuis HMC Antoniushove in Leidschendam en een gesprek met de initiatiefneemster Brigitte Bosman, is zo'n treffen.

Door Iris Oostlander

Brigitte, zelf gediagnosticeerd met een ongeneeslijke vorm van longkanker, is namelijk dag en nacht in de weer om het leven van lotgenoten, met welke vorm van kanker dan ook, mooie momenten te bezorgen.

Of het nu gaat om een praatje onder het genot van een heerlijk kopje koffie, om een massagebehandeling of kappersafspraak, het kan allemaal op de negende etage van HMC Antoniushove in Leidschendam.

Op het moment van schrijven is de bewuste inloopkamer nog maar een week open. De verhuizing, van de tiende etage van het Westeinde Ziekenhuis naar de negende etage van het Antoniushove ziekenhuis is maar net achter de rug, maar toch ziet de 'woonkamer' van BriBos er uitermate gezellig en sfeervol uit.

Warme kleuren ("de verf heb ik gekregen van de Gamma, lief hè?") een zachte zitbank ("van iemand via Marktplaats") en een prachtige Riviera Maison-bank ("ook al een mooie donatie!") maar ook orchideeën in iedere vensterbank en schilderijen van Ans Markus aan de muur: het is allemaal bedoeld om de oncologie-patiënten van het Antoniushove te kunnen ontvangen.

Huwelijk
"Het ontmoeten van lotgenoten is voor veel mensen enorm belangrijk. Want echt, je bespreekt niet alles met je partner of familieleden. Hier mag en kan je alles bespreken en helpen we je ook met regelen, van bijvoorbeeld de uitvaart. Het klinkt heel naar allemaal, maar er gebeuren ook mooie dingen. Zo hebben we met z'n allen een keer een huwelijk geregeld voor een mede-patiënt. Zij wilde, voordat ze overleed, zo graag trouwen. Het was een fantastisch feest waar we mooie herinneringen aan hebben. Een week later overleed de bruid."

Expert
"Dertien jaar geleden werd bij mij longkanker geconstateerd," vertelt Brigitte, "een ongeneeslijke vorm. En na talloze verblijven in het Westeinde ziekenhuis mag ik mijzelf wel expert noemen op het gebied van kanker."

Ze heeft een netwerk opgebouwd, de website 'kanker.nl' helpen ontwikkelen en begon, via een oproep op Facebook met het uitdelen van zogenoemde 'verwentasjes'. "Dat doe ik nog steeds, iedere week weer ga ik langs bij patiënten, mannen én vrouwen, met een tasje vol producten. Crèmepjes, zakdoekjes, allerlei monstertjes die van pas komen of gewoon heerlijk zijn om te krijgen."

Verwentasjes
Haar kleine, vrijwillige, onderneminkje heette in eerste instantie dan ook 'BriBos Verwentasjes' maar is inmiddels uitgegroeid met een stichting waar meer dan acht vrijwilligers dagelijks werkzaam zijn en ook kapsters, masseuses, schoonheidsspecialisten, reiki-therapeuten, en dergelijke, helemaal gratis behandelingen aanbieden. "Trouwens, als iemand gratis zijn of haar diensten een paar uur per week of zelfs per maand, wil aanbieden; heel graag!"

Inlooplocatie
Het ziekenhuis Antoniushove, recent geheel opgeknapt en een lust voor het oog en de patiënt, biedt de ruimte geheel kosteloos aan. Toch besteedt Brigitte veel van haar eigen geld aan 'haar' inlooplocatie.

Dankzij heel veel lieve mensen, donaties, veilingen en bijvoorbeeld bijzonder ambassadeur van de stichting John Medley, is er ook wat geld beschikbaar voor extra's zoals een paasbrunch of een bijzondere 'verwendag', en dergelijke. Maar donaties zijn altijd welkom.

Kijk op www.bribos.nl voor meer informatie of op de Facebookpagina van BriBos (www.facebook.com/bribos.nl). Brigitte en haar team zijn u bij voorbaat dankbaar.