Marianne (9 jaar) met pop (foto: RKD Den Haag).
Marianne (9 jaar) met pop (foto: RKD Den Haag). Foto:

Boekje over het zwarte schaap van Oranje

In 2010 werd in Camenz (Polen), Rheinhartshausen (Duitsland) en in Voorburg en Apeldoorn feestelijk herdacht dat prinses Marianne, de jongste dochter van koning Willem I, 200 jaar geleden werd geboren.

Door Ine van den Boer

De knappe sprookjesprinses leek een gouden toekomst tegemoet te gaan, maar dat pakte anders uit. Een vechtscheiding met een Pruisische prins, een liefdesrelatie met haar lakei-bibliothecaris en een buitenechtelijk kind dat zij openlijk toonde, maakten van Marianne het zwarte schaap van Oranje, die door haar familie werd doodgezwegen. Zij reisde door Europa en bracht een grote kunstcollectie samen, die in haar eigen museum, voor iedereen toegankelijk was. Zij schreef prachtige teksten, was een weldoenster, maar ook een zakenvrouw. Lange tijd woonde zij in Voorburg, waar zij diverse landgoederen langs de Vliet bezat en veel voor de gemeente en haar inwoners heeft gedaan. Van tijd tot tijd trakteerde ze schoolkinderen op een uitstapje en aan arme Voorburgenaren liet zij geld en voedsel uitdelen.

Tweehonderd jaar
Een kleine tweehonderd jaar later reisde de Voorburgse historicus Kees van der Leer naar kasteel Camenz, dat momenteel gerestaureerd wordt en deels voor publiek toegankelijk is. "Het is zo jammer, dat we geen boekje over onze illustere bewoonster en weldoenster hebben", kreeg hij te horen. Van der Leer, die diverse prachtige boeken over prinses Marianne heeft geschreven, pakte de handschoen op en kort geleden zag een handzaam boekje over het bewogen leven en de lotgevallen van deze Oranjeprinses het levenslicht.
In helder afgebakende hoofdstukjes met veel foto's beschrijft Van der Leer Marianne's leven en besteedt hij aandacht aan de verschillende kanten van haar persoonlijkheid.

Marianne, een vrijgevige en kunstzinnige prinses in Voorburg, Reinhartshausen en Camenz is voor € 12,50 te koop bij museum Swaensteyn en de lokale boekhandels. Het boekje is ook in het Pools vertaald.