Flyer van het Jongeren Advies Punt (JAP).
Flyer van het Jongeren Advies Punt (JAP). Foto:

JAP maakt cyberpesten bespreekbaar

Afgelopen week verzorgde het Jongeren Advies Punt (JAP) voorlichting over cyberpesten tijdens de Normen & Waardenweek van het Maartenscollege in Voorburg. Voorlichters van Sport en Welzijn (SenW) gingen met leerlingen in gesprek over onder meer cyberpesten, foto's delen via internet en sexy selfies.

Voor de jaarlijkse Normen & Waardenweek van het Maartens College ontwikkelde het Jongeren Advies Punt (JAP) van Sport en Welzijn Leidschendam-Voorburg (SenW L-V) een interactieve workshop over online pesten. Tijdens de themaweek worden maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar gemaakt door diverse partners zoals de ambulancedienst, de politie en de NS.

Social & safe
Op dinsdag 18 en woensdag 19 april gaven de JAP-medewerkers workshops voor leerlingen uit de derde klassen van het Maartenscollege. Insteek: hoe houden we het social & safe op sociale media?

Jongerencoach Maartje Drabbe vertelt: "In de workshop werken we met rollenspelen en debatvormen. Welke rol kan je nemen als iemand in je omgeving te maken krijgt met cyberpesten? Wat doe je als je een sexy selfie of blootfilmpje ontvangt? En hoe zou je het vinden als een familielid zich op deze manier online profileert? Leerlingen vroegen zich af wat 'grooming' is. En we spraken met de hele klas over hoe iemand zich als iemand anders kan voordoen op internet."

Risico's
Doel van de workshop was jongeren voor te lichten over de risico's van het gebruik van sociale media. De voorlichting werd gegeven in samenwerking met jongerenconsulent Bianca Prins van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Prins: "Ik had niet de intentie dat ik hen iets nieuws ging vertellen over Facebook of Instagram, jongeren weten hierover meer dan ik! Zij zijn experts op het gebied van sociale media, wij maken dingen bespreekbaar. We gaan met ze in gesprek over leuke en vervelende ervaringen op internet en social media. Ze weten nu wat ze kunnen doen als ze online ongewenste zaken tegenkomen."

Samenwerking
Jongerencoach Maartje is enthousiast over de samenwerking met school, gemeente en collega's. De workshop werd inhoudelijk voorbereid met de jong professionals van SenW.

Drabbe: "Om samen met onze jong professionals Lieke en Colinda aan dit project te mogen werken, maakt me trots. Zij staan dicht bij de doelgroep en kunnen mooie bruggen slaan tussen klas en jongerencoach. Tijdens intercollegiaal overleg merkten we hoe we zelf ook kritischer zijn geworden op ons eigen sociale mediagebruik. Voor wie doe je het eigenlijk? en socialbesitas zijn thema's die vaak voorbijkwamen."