VVD: Zoeken naar goed bestuur tot de verkiezingen

De VVD vindt het noodzakelijk dat de gemeente goed wordt bestuurd in het komende laatste jaar voor de verkiezingen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij alle partijen in de gemeenteraad. Maar vooral Gemeentebelangen (GBLV) moet die verantwoordelijkheid in de eerste plaats nemen, als grootste partij én degene die de coalitie opblies.

Na een bewogen spoeddebat blijft de gemeente Leidschendam-Voorburg achter met een wethouder minder en geen meerderheid voor de coalitie. Dat is de trieste balans van een late avond die vooral in het teken stond van het ontslag van wethouder Rozenberg. Het vertrek hield verband met zijn handelen rond plannen in de Herenstraat, het onvoldoende betrekken van de gemeenteraad en voorbarige publicatie van een niet-genomen raadsbesluit. "De hele oppositie inclusief de VVD had grote bedenkingen en wilde een motie van wantrouwen indienen", aldus VVD-fractievoorzitter Van Eekelen. "Echter, dat was niet eens nodig omdat wethouder Rozenberg de eer aan zichzelf hield. Dit omdat de coalitiepartijen achter de schermen al te verstaan hadden gegeven de wethouder niet te steunen." Na de afscheidsspeech van Rozenberg volgde een schorsing, waarna GBLV-fractievoorzitter Rosbenders meldde dat Gemeentebelangen de coalitie verlaat en dat daarmee geen getalsmatige meerderheid van de coalitie meer overblijft.

"Wij hadden waardering voor de inzet van Frank Rozenberg en betreuren hoe het gelopen is", aldus Astrid van Eekelen. "De VVD heeft zich volledig gefocust op de inhoud van de zaak waar het om ging; daarin waren te veel zware fouten gemaakt. Voor ons als liberalen staat een betrouwbare en zorgvuldige overheid voorop".

Van Eekelen: "Hoe het nu verder moet blijft onduidelijk; de coalitiepartijen zijn hier niet eensluidend in. Wat de VVD betreft moet de gemeente ook in het komende jaar goed worden bestuurd. GBLV is de grootste partij; meer dan 23% van de stemgerechtigde inwoners heeft daarop gestemd. Wat mij betreft moeten zij verantwoordelijkheid nemen en aangeven hoe nu verder."