Kinderen knutselen figuurtjes met materialen uit de natuur, die vervolgens tot leven komen instop-motionfilmpjes (foto: SenW).
Kinderen knutselen figuurtjes met materialen uit de natuur, die vervolgens tot leven komen instop-motionfilmpjes (foto: SenW). Foto:

Hoofdrol voor de natuur in stop-motionfilmpjes

Tot aan de meivakantie leren kinderen bij Brede School Voorburg-Noord zelf animatiefilmpjes maken. Ze knutselen figuurtjes met materialen uit de natuur, die vervolgens tot leven komen in hun stop-motionfilmpjes.

Met de cursus 'Maak je eigen stop-motionfilmpje' brengt juf Gonny van het Huygens Lab natuur en techniek op een aansprekende manier bij elkaar. Samen met kinderen uit groep 5 t/m 8 ging de filmmaker de afgelopen periode de natuur in om materialen te zoeken. Met de gevonden voorwerpen knutselden de kinderen vervolgens poppetjes voor hun te verfilmen verhaal. De leerlingen vonden het heel leuk om de filmtechnieken te leren, waarmee ze zelf stop-motionfilmpjes konden maken. Door materialen zoals takken en bloemen te verzamelen, werden de kinderen tevens geprikkeld de natuur in hun eigen wijk te verkennen. Met de natuurschatten knutselden ze figuurtjes voor hun filmverhaal. Foto's van hun verhaaltjes plakten ze achter elkaar en klaar waren hun eigen stopmotionfilmpjes!

Niet alleen het beeldmateriaal maakten de kinderen zelf, ook de soundtrack was een eigen productie. Met behulp van een geluidsman spraken de leerlingen geluiden in, die vervolgens onder hun filmpjes werden gezet.