Problemen worden aan tafel besproken en als de partijen eenmaal met elkaar in gesprek zijn, komen zij er meestal wel uit.
Problemen worden aan tafel besproken en als de partijen eenmaal met elkaar in gesprek zijn, komen zij er meestal wel uit.

Lokale vrijwilligers gezocht voor buurtbemiddeling

Actueel 811 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Buurtbemiddeling is een laagdrempelige mogelijkheid voor mensen die een conflict met hun buren op een goede manier willen oplossen.

De bemiddelaars, mediators en coaches van Bemiddeling & Mediation (B&M) helpen mensen met de verbetering van hun onderlinge communicatie. In vrijwel heel Haaglanden - sinds kort ook in Leidschendam-Voorburg – is dit belangeloos en gratis. Hiertoe is de organisatie op zoek naar versterking.

Een van de vrijwilligers geeft aan dat hij het leuk werk vindt. "Het wordt me vaak gevraagd: 'Heb jij daar nou zin in, in je vrije tijd nog op pad om te luisteren naar mensen die ruzie met de buren maken?' Doorgaans mompel ik dan maar wat in de trant van 'Zo ontmoet ik nog eens andere mensen' of 'Het geeft een kick als je merkt dat het wérkt, mediation.' En als ik er wat dieper over nadenk, is dat meteen de kern van mijn motivatie."

"Zo vergeet ik nooit de kwestie tussen het gezin van Saman, met zijn allen gevlucht uit Irak en met één zoon die geestelijk gehandicapt is, en buurvrouw Hetty, alleenstaande moeder met naast haar eigen kinderen een pleegkind 'met een rugzakje', zoals dat zo mooi heet", vervolgt de vrijwilliger. "In de bijna twee jaar dat Saman nu naast Hetty was komen wonen in een rustig straatje in Den Haag Zuidwest, had een reeks van incidenten geleid tot een gigantische ruzie. De halve straat bemoeide zich er inmiddels mee."

"Onze aanpak begint met kennismaken met de partijen apart, gewoon bij ze thuis. Zowel Saman als Hetty waren supergastvrij én vonden het erg fijn hun kant van het verhaal aan ons kwijt te kunnen. Wij horen zo beide verhalen en herkennen de gebeurtenissen die ze beschrijven, alleen vertelt Saman het natuurlijk nét even anders dan Hetty. Omdat de gesprekken vertrouwelijk zijn, zeggen wij daar niks over tegen de ander."

"Allebei wilden ze wel van de ellende af – de spanningen werden alleen maar groter – dus wilden ze wel met elkaar in gesprek, onder onze begeleiding. Pas daar aan tafel hoorden ze van elkaar wat er speelde in hun levens. Ze herkenden elkaar vooral in de zorg én de liefde voor hun beider 'zorgenkindje'. Daarna werd het bespreken van alle incidenten en misverstanden een stuk makkelijker. Om een voorbeeld te geven: De gehandicapte zoon van Saman is heel bang voor harde geluiden. Samans deurbel staat daarom heel zacht, met als gevolg dat Hetty een keer voor niks aan de deur stond te bellen terwijl ze zeker wist dat Saman thuis was. Met dit soort misverstanden uit de weg, lukte het Hetty en Saman om de vrede te tekenen."

"Natuurlijk lukt het niet altijd om er samen uit te komen, maar vaak ook wel. En als je het niet probeert, weet je zeker dat het niet lukt. Vandaar dat ik er nog steeds zin in heb: in mijn vrije tijd op pad gaan en luisteren naar mensen die ruzie hebben met de buren."

Ben jij maatschappelijk betrokken en lijkt het je wat om te bemiddelen bij burenruzies? Word dan collega in een team van ruim 125 vrijwilligers. Alle vrijwilligers krijgen training en kunnen deelnemen aan lezingen en intervisie. Het kost zo'n 4 uur tijd per week om bij te dragen aan een samenleving van zelfredzame burgers in een prettige woonomgeving.

Kijk voor meer informatie op www.bemiddelingmediation.nl of neem contact op met Gerda Nieuwenhuis (gerda.nieuwenhuis@bemiddelingmediation.nl).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant