Afbeelding

Meld nu aan voor de Duurzame Huizenroute in Leidschendam en Voorburg

Actueel 320 keer gelezen

Voorburg – VoorburgWest VerduurSamen organiseert op zaterdag 9 november een Duurzame Huizenroute in Leidschendam-Voorburg. Madelein en Arie Vreeken, bewoners van een nieuw huis aan de Noortheylaan in Leidschendam, doen zelfs op 2 én 9 november mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route.

Belangstellenden zijn welkom bij een aantal huiseigenaren die op het gebied van duurzaamheid al stappen hebben gezet. Zij laten zien wat ze op het gebied van verduurzaming al gedaan hebben. Sommigen zijn al helemaal 'van het gas af', anderen hebben een warmtepomp of zonnepanelen geplaatst of maatregelen genomen ter isolatie.  

Deze route, die van 14.00 tot 17.00 uur wordt gehouden, is bedoeld om huiseigenaren die zelf wat willen doen te inspireren, te informeren en nieuwe verbindingen te leggen. Na afloop wordt in wijkcentrum Agora in Voorburg West een 'duurzame borrel' georganiseerd. Tijdens deze borrel waarin ervaringen kunnen worden uitgewisseld wordt een exemplaar van het boek 'mijn huis energiezuinig' verloot. Daarmee kan de winnaar meteen thuis aan de slag. 

"Met de Duurzame Huizenroute willen we de opgedane kennis in Voorburg met elkaar delen. Op deze dag kunnen bezoekers langs bij verduurzaamde huizen om voorbeelden te zien en ervaringen horen uit eerste hand", zegt Michiel Steffelaar, kernteamlid van het initiatief VoorburgWest VerduurSamen.

Over VoorburgWestVerduurSamen
Met VoorburgWest VerduurSamen streven inwoners naar een wijk die haar eigen energie opwekt en een zo klein mogelijke CO2 footprint heeft. Een collectieve aanpak moet leiden tot gemeenschappelijk gedragen oplossingen voor reductie in gebruik van grijze energie en de productie van duurzame energie. De individuele aanpak moet leiden tot betere isolatie van alle panden, met efficiënt en betaalbaar energiegebruik vanuit andere en/of nieuwe energiebronnen.

Aanmelden 
Meer informatie via info@voorburgwestverduursamen.nl. Op de hoogte blijven van de activiteiten van VoorburgWest VerduurSamen? Houd de website in de gaten en schrijf in voor de nieuwsbrief: www.voorburgwestverduursamen.nl. Aanmelden voor de Duurzame Huizenroute kan via de website. 

Duurzame woning Noortheylaan Leidschendam
Ook Madelein en Arie Vreeken, bewoners van een nieuw huis aan de Noortheylaan in Leidschendam, doen eraan mee. Op 2 en 9 november van 13:30 tot 16:00 uur delen zij hun ervaringen met de bezoekers. Die moeten zich dan wel van tevoren opgeven via www.duurzamehuizenroute.nl.

Noortheylaan 13 is een vrijstaande woning. De constructie is houtskeletbouw met cellulose als isolatiemateriaal. Alle ramen zijn van triple glas. Het terras is van hergebruikt plastic. "Wij hebben 27 zonnepanelen, een warmtepomp (grondwater), balansventilatie met warmteterugwinning en een tank voor de opvang van regenwater", vertelt Arie Vreeken. Beneden is vloerverwarming en boven zijn lage temperatuurradiatoren. Er is geen gasaansluiting. Aan de voorkant van de woning, op het noordoosten, zijn de ramen relatief klein, aan de achterkant hebben we juist veel raamoppervlak. Een royaal dakoverstek en elektrische rolluiken houden 's zomers de zonnestraling tegen. De warmtepomp kan dan, via de vloerverwarming, juist dienen als koeling. "Onze woning is een passiefhuis, buitengewoon goed geïsoleerd en zuinig in energiegebruik. Het is ook energieneutraal, er wordt minstens zoveel warmte opgewekt als verbruikt. Onze zorgen over het milieu en de klimaatcrisis zijn de belangrijkste reden dat we hebben gekozen voor een zo'n bijzonder duurzame woning. De lagere energierekening is mooi meegenomen", aldus Vreeken.

Uit de krant