Logo hetkrantje-online.nl
D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem.
D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem.

D66 is bang voor financiële gevolgen van coalitiebeleid

  •   264 keer gelezen   Actueel

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem is bang voor de financiële gevolgen van het coalitiebeleid: "De coalitie van VVD-CDA-PvdA-ChristenUnie/SGP slaagt er niet in financieel deugdelijke keuzes te maken." Van Maldegem wees in het begrotingsdebat gisteravond op het tekort van ruim 13 miljoen euro de komende vier jaar.

"Dat is een situatie die niet eeuwig kan voortduren. En dat ondanks een enorme verhoging van de gemeentelijke belastingen met 8,5 procent." Van Maldegem verwees in zijn betoog dinsdagavond meerdere keren naar de tegenbegroting die zijn fractie voor de zomer presenteerde: "Politici moeten scherpe keuzes durven maken. En als je dat doet, dan kan anders en kan het veel beter. En zonder financieel tekort." 

Wat D66 betreft hoeft de hondenbelasting en de rioolbelasting niet verhoogt te worden "Wij zouden er niet voor kiezen om iedere week de vuilnisbakken aan de straat te zetten. Wij houden wonen in Leidschendam-Voorburg liever betaalbaar." 

De aanstaande belastingverhogingen dreigen het financieel onaantrekkelijk te maken om in de gemeente te komen wonen. Van Maldegem: "In Zoetermeer, Zoeterwoude, Rijswijk en het Westland kunnen gezinnen straks wellicht goedkoper wonen dan bij ons. Dat is zonde en niet nodig." 

De D66-voorman kraakte in het debat ook het gebrek aan visie binnen de coalitie over wat de gemeente gaat doen met de verkoopopbrengst van Eneco. "Deze coalitie heeft die verkoop nodig om het financiële huishoudboekje op te poetsen. Maar een plan hoe dat geld verstandig gespaard of besteed kan worden, heeft het niet. Ze verkopen Eneco uit armoede." Naast een voorstel om de gemeentelijke belasting op zonnepanelen af te schaffen, stelde D66 voor een deel van het Eneco-geld te reserveren voor de grote verduurzamingsuitdagingen van de gemeente in de komende vijf tot tien jaar. "Dan voorkomen we dat we het geld verbrassen aan parkeerplaatsen, een brug of extra vuilophaal," legde Van Maldegem uit, "En houden we geld beschikbaar voor echt belangrijke zaken."

D66 uitte onvrede over het plan van het college om geen centraal subsidieregister in te stellen, tegen de wens van de gemeenteraad in. "Het lijkt alsof wethouder Rouwendal van Financiën het prettig vindt als alle informatie versnipperd en ontoegankelijk blijft," stelt Van Maldegem. "Terwijl inwoners makkelijk moeten kunnen vinden wat er gedaan wordt met subsidies en of dat slim besteed geld is." Dat geldt voor Van Maldegem ook voor de begroting. "Wie, wat, waarom, wanneer en hoe van belastinguitgaven moet je overzichtelijk presenteren. Dat gebeurt nu vaak niet of onvoldoende." 

D66 heeft voorgesteld de bezuiniging van bijna 25 procent op de rekenkamercommissie terug te draaien. Van Maldegem: "Kritische adviezen zijn niet altijd leuk voor college en coalitie, maar ze maken het beleid wel beter." In het voorstel van D66 krijgt de rekenkamer weer een budget van 1 euro per inwoner per jaar. Dat is niet toevallig gekozen: dat is de gemiddelde bijdrage voor rekenkamers in gemeenten die even groot zijn als Leidschendam-Voorburg. "Voor een dubbeltje op de voorste rij zitten, gaat niet. Hoe graag de coalitie dat ook wil."

Meer berichten