Geen subsidie meer voor Ouderensoos | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Willy Tiekstra, directeur-bestuurder van Stichting WOeJ wil in gesprek met wetouder Rouwendal over het voortbestaan van de Ouderensoos en het Ontmoetingscentrum (Foto: Inge Koot).
Willy Tiekstra, directeur-bestuurder van Stichting WOeJ wil in gesprek met wetouder Rouwendal over het voortbestaan van de Ouderensoos en het Ontmoetingscentrum (Foto: Inge Koot).

Geen subsidie meer voor Ouderensoos

  •   662 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Ondanks het positieve verhaal over de subsidietafels, te lezen in het Krantje van 13 november, is het voor een aantal organisaties juist niet goed afgelopen. Aan de Ouderensoos van Woej zal vanaf 2020 geen subsidie meer verstrekt worden. “Met het schrappen van deze subsidie gaat de wethouder voorbij aan de ondersteuning die ouderen in de leeftijd vanaf 75 jaar nodig hebben”, zegt Willy Tiekstra, directeur-bestuurder van Stichting WOeJ.

Als vertegenwoordiger van WOeJ zat Willy aan vier verschillende tafels. Aan een van deze tafels, ‘Zelfredzame Inwoners’, kwamen de deelnemers er samen niet uit en heeft de gemeente de subsidieverdeling overgenomen. Dat pakt voor de Ouderensoos niet goed uit. Het beschikbare geld moest verdeeld worden over GGZ Rivierduinen, Reakt, WZH, Florence, Kwadraat, Mee, SenW, Buddy Netwerk, Indigo, VTV en WOeJ. 

“De wethouder heeft de subsidie geschrapt”, zegt Willy. “Onze ouderen moeten zich maar ergens anders aansluiten. Deze mensen kunnen volgens de wethouder overal terecht.” Maar volgens Willy hebben deze mensen nou juist die extra aandacht nodig. Het gaat om ouderen van veelal 80 jaar of ouder met beginnende geheugenproblemen. Zij wonen desondanks nog thuis en kunnen juist tijdens de Ouderensoos in wijk- en dienstencentrum andere ouderen ontmoeten, meedoen aan dagactiviteiten en genieten van een lekkere lunch. 

Woej is een organisatie die samen met inwoners, netwerkpartners en gemeente bouwt aan een betrokken en veilige samenleving, waarin iedereen kan participeren. WOej biedt verschillende activiteiten, advies en ondersteuning, vervoer en nog veel meer voor iedereen in de gemeente. In wijk- en dienstencentrum de Plint in Leidschendam vindt elke week op maandag en donderdagmiddag en een keer in de twee weken op zondagmiddag de Ouderensoos plaats. De soos staat in het teken van ontmoeten. Er wordt gezamenlijk gegeten, een spelletje gedaan en meegedaan aan bewegingsactiviteiten, alles onder begeleiding van een professional en een groep enthousiaste vrijwilligers. De bijeenkomsten zijn niet alleen belangrijk voor de ouderen zelf, maar ook de vrijwilligers halen veel gezelligheid en energie uit de begeleiding van deze groep. De ouderen worden opgehaald en thuisgebracht door de chauffeurs van WOeJ, die ook allemaal vrijwilliger zijn. 

Ouderen die naar de Ouderensoos en het eveneens onder WOej vallende en financieel bedreigde Ontmoetingscentrum Dementie komen, hebben geen WMO-indicatie zoals de ouderen die gebruik maken van de activiteiten bij bijvoorbeeld WZH. “Juist deze groep valt tussen de wal en het schip. Er zijn voor deze mensen geen alternatieven. Het betreft een hele kwetsbare groep mensen.” Willy heeft de ouderen en vrijwilligers geïnformeerd over het stopzetten van de subsidie en heeft van onder andere mantelzorgers maar ook van de vrijwilligers vele reacties ontvangen. De teleurstelling is groot en Willy wil dan ook benadrukken dat de Ouderensoos en het Ontmoetingscentrum zeker nog niet per 1 januari stoppen. “Wij willen graag in gesprek met de wethouder samen naar een oplossing zoeken voor deze kwetsbare groep in onze samenleving.”
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>