Oudste inwoonster 106 jaar geworden
Logo hetkrantje-online.nl
Mevrouw Van Ham-Schoemaker met zoon Hendrik op haar kamer in WZH Vliethof in Voorburg (foto/tekst: Dick Janssen).
Mevrouw Van Ham-Schoemaker met zoon Hendrik op haar kamer in WZH Vliethof in Voorburg (foto/tekst: Dick Janssen).

Oudste inwoonster 106 jaar geworden

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Mevrouw Ria van Ham-Schoemaker is vandaag (woensdag) 106 jaar geworden. Daarmee is zij de oudste inwoonster van de gemeente, al wordt zij op de hielen gezeten door een andere bewoonster van WZH Vliethof die ook al 105 jaar oud is.

Tot zes weken geleden woonde mevrouw van Ham nog ‘zelfstandig’ aan de Raadhuisstraat in Voorburg, wel dagelijks geholpen door haar zoon, schoondochter en een aantal andere zorgverleners. Omdat zij het echter een te grote belasting vond om drie keer per week met een busje naar de dagbesteding te gaan, gaf zij zelf aan wel te willen verhuizen naar het nieuwe WZH Vliethof aan de Raadhuisstraat, op loopafstand van haar vorige woning. Daar zit ze in een huiselijke woongroep van 8 tot 10 bewoners met een gezamenlijke woonkamer en een eigen zit/slaapkamer. Ze wordt er verzorgd door de medewerkers, maar ook haar vaste hulp Naima die iedere avond komt en Annie die elke donderdag de middag opfleurt met liedjes en spelletjes. “Maar die ziet ze na al die jaren meer als familie”, aldus zoon Hendrik (66). Daarnaast komt zoon Hendrik natuurlijk iedere dag langs en komen er familie en vrienden op bezoek.

Mevrouw van Ham woonde eerder ook al een tijdje in een zorgcentrum toen zij ‘pas’ 99 jaar oud was. Op dat moment was zij daar echter nog niet aan toe, kreeg allerlei kwaaltjes en voelde zich er niet thuis. Zoon Hendrik haalde haar toen terug naar huis. Maar nu geeft zij aan dat zij het in De Vliethof wel naar haar zin heeft en het gezellig vindt. Ze doet graag mee met de bingo, vindt het leuk om samen te eten en een potje te eenentwintigen met hulp Annie. Bovendien bevindt zij zich nog in haar oude bekende woonomgeving. Als het lekker weer is en zij voelt zich goed, gaat Annie nog lekker even een stukje met haar wandelen in het Huygenskwartier.

Mevrouw van Ham is in 1913 geboren in de Riouwstraat in Den Haag. Via Rijswijk kwam zij een jaar of 21 geleden terecht in Voorburg. Enkele jaren daarvoor, in 1992, verloor zij haar man toen zij samen een cruise maakten. Ze gingen met z’n tweeën weg en ze kwam helemaal alleen met stiefzoon (Wim) weer thuis. Het is iets waar ze nog dagelijks aan denkt en waar zij het nog regelmatig over heeft.

Naast haar zoon Hendrik, die eigenlijk in Amerika woont maar terugkwam om voor haar te helpen zorgen, heeft zij een zoon van 72 die in Portugal verblijft. Haar dochter overleed in 2012. Intussen heeft zij ook vijf kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.Mevrouw van Ham is altijd opgewekt. Ze zit bijna constant gezellig te neuriën. “Vooral Nederlandstalig, zoals 'Het kleine Café aan de Haven’ en liedjes van Johny Jordaan”, laat ze zelf weten. Behalve enige dementie door ouderdom en een pacemaker, verkeert mevrouw van Ham nog in een redelijke gezondheid. Haar grootste geheim is “gewoon door blijven ademen”, gaf zij vorig jaar ook al aan.

“En dagelijks een verse haring met uitjes, hè ma?”, voegt Hendrik toe. Sowieso komt ze kennelijk uit een sterk gezin, want twee broers, die overigens in de Verenigde Staten en Canada woonden, werden 99 en 100. Hendrik geeft daarnaast hoog op van het zogenaamde ‘humming mask’ dat zijn moeder iedere dag twee keer 40 minuten op zet. Daar zit een bepaalde vibratie en geluidsfrequentie in, die zorgt voor een betere doorbloeding en meer zuurstoftoevoer door de aderen naar alle organen en haar hersenen en gezicht. Ze vindt het heerlijk en heeft er veel baat bij. “Het zorgt bovendien voor verjonging van haar huid; ze heeft bijna geen rimpels.”meent Hendrik. Iets wat zijn moeder graag beaamt. Zij is proefpersoon voor het masker en dit jaar nog is het vanwege de bemoedigende resultaten zelfs via internet verkrijgbaar. Een ander ‘hulpmiddel’ dat zij heeft, is haar robotkat. Het is net een echt dier dat spint, miauwt en beweegt als je hem aait. “Ze zit er ook af en toe gezellig tegen te praten”, vertelt zoon Hendrik.

Mooi opgemaakt ziet mevrouw Van Ham er weer picobello - en volgens eigen zeggen fotogeniek - uit en laat zich graag met haar zoon en haar hulp op de foto zetten. En natuurlijk met Het Krantje van vorig jaar op schoot, toen zij ook al op de voorpagina stond. Hopelijk volgend jaar weer... 

Meer berichten