Noodkreet ouderen: 'Wethouder u laat ons toch niet in de steek?' | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Willy Tiekstra overhandigt de petitie met 500 handtekeningen aan wethouder Rouwendal (Foto: Inge Koot).
Willy Tiekstra overhandigt de petitie met 500 handtekeningen aan wethouder Rouwendal (Foto: Inge Koot).

Noodkreet ouderen: 'Wethouder u laat ons toch niet in de steek?'

  •   314 keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Het was even muisstil in de trouwzaal. Ook de wethouder moest slikken en de woorden van de drie ouderen verwerken alvorens hij kon reageren. “Wethouder, u laat ons toch niet in de steek”, was de noodkreet van 87-jarige Jopie Meijer op het sluiten van de Ouderensoos en het Ontmoetingscentrum dementie in wijk- en dienstencentrum de Plint. 

Door: Inge Koot

Bezoekers van de Plint, meerdere mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers togen op 11 december naar het raadhuis in Leidschendam om in de trouwzaal een petitie voor behoud van de Ouderensoos en het Ontmoetingscentrum te overhandigen aan wethouder Jan-Willem Rouwendal. In wijk- en dienstencentrum de Plint in Leidschendam vindt elke week op maandag en donderdagmiddag en een keer in de twee weken op zondagmiddag de Ouderensoos plaats. Er wordt gezamenlijk gegeten en een spelletje gedaan alles onder begeleiding van een professional en een groep enthousiaste vrijwilligers. Het Ontmoetingscentrum in De Plint is op elke doordeweekse middag en is voor mensen met lichte tot matige geheugenproblemen en hun mantelzorgers. De bijeenkomsten zijn niet alleen belangrijk voor de ouderen zelf, maar ook de vrijwilligers halen veel gezelligheid en energie uit de begeleiding van deze groep. Nu beide bijeenkomsten het zonder subsidie moeten doen kunnen ze niet meer voortbestaan. WOej heeft aangegeven nog tot en met maart door te gaan maar dan houdt het zonder subsidie op. 

Pijnlijke bezuiniging 
Willy Tiekstra, directeur-bestuurder van Stichting WOeJ, ontving direct nadat dit bekend werd vele reacties van bezoekers, vrijwilligers en medewerkers. Zij besloot een petitie op te stellen en met een lijst met 500 handtekeningen togen zij woensdag 11 december naar het Raadhuis. “In deze prachtige trouwzaal waar dagelijks mensen elkaar trouw beloven moeten we het nu hebben over een pijnlijke bezuiniging in het sociaal domein”, zegt Willy tegen de wethouder. “Naast alle handtekeningen heb ik ook veel mails en brieven ontvangen waarvan ik een brok in mijn keel kreeg tijdens het lezen. Die wil ik u ook graag overhandigen.”

'Zo kan je ouderen niet behandelen'
De aanwezige begeleiders, mantelzorgers en bezoekers van de ouderensoos en het ontmoetingscentrum kregen de gelegenheid om de wethouder toe te spreken en aan te geven waarom beide activiteiten moeten blijven. Met name de verhalen van de drie ouderen zorgden ter plekke al voor een brok in de keel van de aanwezigen. “Ik kwam eerst in Oranjehoek. Dat was heerlijk. Daar hadden we muziek en leuke workshops. Dat is ons al allemaal afgenomen. Wij werden zonder overleg overgeplaatst naar de Plint”, vertelt Ali. “Het voelde in eerste instantie als een achteruitgang maar we zijn nu wel gewend en hebben het naar ons zin. Er zijn zoveel ouderen die uitkijken naar de tweewekelijkse zondag. Dat kunt u ons toch niet afnemen? Zo kan je ouderen niet behandelen.”

Maria Haver haar moeder komt regelmatig in de Plint en geniet van deze momenten. “Mijn moeder is 90 en is licht dementerend. Zij woont nog thuis maar kan de deur niet uit omdat ze dan niet meer weet waar ze woont. Juist de ouderensoos is haar uitje. Waarom wordt er geld uitgegeven aan een kunstwerk, een nieuw logo of een regenboogzebrapad als er voor de basis geen geld is.”

'Op die dagen zijn wij allemaal gelukkig'
De 97-jarige mevrouw Mol komt sinds een half jaar in de Plint. “Ik geniet zo van die dagen. Het is heerlijk om mensen te spreken van mijn leeftijd. Op die dagen zijn wij allemaal gelukkig. Ik hoop heel erg dat u uw best zult doen om ons te helpen.” Toen was het even stil in de trouwzaal. Ook de wethouder moest deze emotionele noodkreet verwerken. “U doet een appel op mij maar ik kan nu niet direct een andere keuze maken. Ik ga er wel mee aan de slag. Wij gaan een nieuwe afspraak maken en dan kom ik bij u langs in De Plint. Dan kunnen wij in alle rust overleggen over de mogelijkheden.” Met deze woorden geeft de wethouder de aanwezigen weer een sprankje hoop. In ieder geval tot en met maart is de Ouderensoos en het Ontmoetingscentrum op de gebruikelijke wijze geopend. Hoe daarna verder hangt af van het besluit van de wethouder.


Ouderen, vrijwilligers en medewerkers van de Plint in gesprek met de wethouder.<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>