Logo hetkrantje-online.nl
Wethouder Bouw ontving een motie van afkeuring (Archieffoto)
Wethouder Bouw ontving een motie van afkeuring (Archieffoto)

Oppositie ergert zich aan besluiteloos college over extra brug

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Een derde brug is veel te duur en lost geen enkel probleem op. Dat vinden de fracties van D66, GroenLinks en GBLV/Gemeentebelangen. Omdat wethouder Juliette Bouw keer op keer de belofte om een betere informatievoorziening breekt en de raad niet op tijd informeert hebben GroenLinks, D66 en Gemeentebelangen dinsdag 10 december tijdens de vergadering van de gemeenteraad een motie van afkeuring ingediend. "De motie haalde geen meerderheid, maar is wel een duidelijk signaal richting de wethouder", aldus D66-commissielid Wouter Jorissen.

Het gemeentebestuur wil geen duidelijkheid geven over het proces en het onderzoek naar de bereikbaarheid van het Damcentrum. Eigenlijk zou afgelopen zomer al een besluit genomen worden over de eventuele komst van een extra brug. De coalitie besloot toen om nóg meer onderzoek te doen. Onbegrijpelijk, vinden de oppositiepartijen.

"De cijfers en de inmiddels vierde onderzoeksresultaten liegen er niet om", zegt Jorissen. "Een derde brug is veel te duur en lost geen enkel probleem op." Tijdens de vorige raadsperiode besloot de gemeenteraad al het Damcentrum te willen afsluiten voor doorgaand verkeer en geen extra brug te bouwen. Hier is ook in de ontwikkelingsplannen van het Damcentrum rekening mee gehouden. Jorissen: "Het weren van doorgaand verkeer in het centrum is wat D66 betreft dan ook de juiste oplossing, hier zijn slimme oplossingen voor zoals selectieve toegang. Goedkoop en eenvoudig in te voeren. Een deel van deze maatregelen werd al ingevoerd, maar is door het huidige gemeentebestuur stopgezet."

Het gemeentebestuur blijft nu alsnog de mogelijkheid van een derde brug onderzoeken, maar wil over dat proces niks kwijt. Jorissen: "Naar aanleiding van vragen van bewoners heb ik ambtenaren en de wethouder gevraagd of we wat meer te weten konden krijgen over het proces. De ambtenaren wilden wel, maar kregen van de wethouder geen toestemming." Voor de oppositie duurt het nu echt te lang en daarom dienden zij een een motie van afkeuring in. 

"Ondertussen heeft het uitstelgedrag van dit college nadelige gevolgen. Niet alleen onze huidige, maar ook de toekomstige inwoners van deze gemeente en projectontwikkelaars blijven in het ongewis. Komt hij er nou wel of niet? Niet als het aan D66 ligt, maar het gemeentebestuur blijft ongemakkelijk stil."

Meer berichten