Samenscholingsverbod in Leidschendam-Centrum | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl

Samenscholingsverbod in Leidschendam-Centrum

  •   1117 keer gelezen   Actueel

Leidschendam - De ongeregeldheden in Leidschendam van vorige week hebben de burgemeester en de politie op scherp gezet. Er geldt tot na de jaarwisseling een samenscholingsverbod in het Damcentrum. Namen van relschoppers zijn genoteerd, indien nodig wordt er een persoonlijk gebiedsverbod uitgevaardigd of een huisarrest tijdens de jaarwisseling. “Wij hopen dat we met deze inzet gezellige feestdagen zullen beleven en een mooie en rustige jaarwisseling,” zegt burgemeester Klaas Tigelaar.

Door: Inge Koot

“Wat wij vorige week hebben gezien is volstrekt onacceptabel.” Via social media werden zondag 8 december aan het eind van de avond door jongeren afspraken gemaakt om in Leidschendam Centrum samen te komen en 'rotzooi' te trappen. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken, een mobiel toilet werd in brand gestoken en jongeren gedroegen zich agressief. De politie heeft de groep uit elkaar gejaagd. Op meerdere avonden waren er afgelopen week ongeregeldheden door jongeren, waaronder ook veel minderjarigen. Niet alleen het Damcentrum, ook het Kennedyplein was een plek waar relschoppende jongeren samenkwamen. 

“Met wat er de afgelopen tijd gebeurt in de regio zien wij paralellen in het Damcentrum. Wij denken dat hier sprake is van kopieergedrag”, zegt Jaap de Kok, teamchef politie Leidschendam-Voorburg. Hiermee doelt hij op de escalatie in Den Haag omdat de vreugdevuren daar niet door kunnen gaan. “Wij zetten stevig in en hanteren dezelfde aanpak als in Den Haag.” Het betreft in Leidschendam niet alleen jongeren uit de gemeente, maar ook jongeren uit Den Haag, Pijnacker-Nootdorp, Delft, Voorschoten en Zoetermeer. De burgemeesters en politie van de betreffende steden hebben afgesproken elkaar te informeren.

Op het moment dat de politie signalen en vermoedens heeft van activiteiten die mogelijk voor overlast kunnen zorgen zal de politie de nodige maatregelen treffen. Er geldt sinds 13 december een samenscholingsverbod in het Damcentrum. Dat betekent dat indien jongeren zich met in grote groepen in het gebied begeven zij een boete kunnen krijgen of aangehouden kunnen worden. Er wordt tot en met de jaarwisseling actief opgetreden tegen samenscholing. 

Meer dan 60 jongeren hebben een brief ontvangen van de burgemeester met daarin restricties voor de komende periode. Tigelaar: “Bij herhaling van ongeregeldheden volgt een gebiedsverbod of een verbod om in de avonduren naar buiten te gaan.” Bij minderjarigen ontvangen de ouders deze brief. Voor drie jongeren wordt onderzocht of zij nu al in aanmerking komen voor een gebiedsverbod. De politie heeft op verschillende adressen zwaar/illegaal vuurwerk beslag is genomen bij jongeren die ook betrokken waren bij de incidenten.

Ook vindt er met regelmaat overlast plaats door jongeren in de parkeergarage Damplein. Het toegangshek sluit met ingang van 17 december tot 2 januari 2020 voor ingaand verkeer vanaf 21.00 uur (1 uur eerder). Dit heeft de gemeente inmiddels met de VVE Damplein afgesproken.

De politie en de burgemeester roepen inwoners op om bij het vermoeden van brandstichting of het vernielen van spullen direct 112 te bellen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>