Steeds meer duurzame initiatieven inwoners | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Onlangs was er bij de wijkvereniging Leidschendam-Zuid een inloopavond Energie / Afval (tekst: Inge Koot/foto: Paul Voorham).
Onlangs was er bij de wijkvereniging Leidschendam-Zuid een inloopavond Energie / Afval (tekst: Inge Koot/foto: Paul Voorham).

Steeds meer duurzame initiatieven inwoners

  •   115 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - De bereidheid van inwoners van Leidschendam-Voorburg om te investeren in duurzame maatregelen neemt steeds meer toe. 

Er ontstaan leuke initiatieven waarbij gezamenlijk opgetrokken wordt bij het verduurzamen van de woning of het collectief aanleggen van zonnepanelen. Zo zijn op het dak van de sporthal van basisschool de Cascade 236 panelen geplaatst, waarmee 22 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.

Wethouder duurzaamheid, Astrid van Eekelen, juicht dit soort initiatieven toe. Ook is zij erg content met de interesse van inwoners in isolerende maatregelen van de woning. “Om onze doelen te bereiken willen we inwoners, ondernemers en organisaties nog meer stimuleren om groen te denken en te doen. Veel mensen zijn al zo goed bezig met duurzaamheid. Steeds meer inwoners isoleren hun woning. Dat stimuleren wij door een subsidieregeling.”

Vanaf 1 april 2020 stelt de gemeente in totaal € 150.000 subsidie beschikbaar voor inwoners die hun woning willen isoleren of een groen dak willen aanleggen. De subsidie voor het isoleren van een woning is 20%. De subsidie voor een groen dak wordt verhoogd naar 25%. “Naast de subsidie die wij geven voor verduurzaming van woningen kunnen particuliere woningeigenaren ook subsidie aanvragen bij het Rijk.” Deze subsidie valt onder de ‘Subsidie energiebesparing eigen huis’ via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Gebruik maken van meerdere subsidiemogelijkheden is mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om een lening aan te vragen bij het Nationaal Energiebesparingsfonds (NEF) voor het doen van duurzame maatregelen. Deze lening kunnen inwoners ook gebruiken voor het aanleggen van zonnepanelen. Vanaf 1 februari 2020 verlaagt de gemeente de rente van leningen die inwoners aanvragen bij het NEF met circa 1%. Naast het bieden van subsidieregelingen en leningen doet de gemeente ook veel aan voorlichting. Zo staat de WoonWijzerWagen iedere tweede zaterdag in de maand op een andere plek in de gemeente. In de gemeenterubriek wordt vermeld waar de wagen staat.

De WoonWijzerWagen is een duurzaamheidswinkel waarin alle oplossingen voor duurzaam wonen te zien zijn. Er is een duurzaamheidsmakelaar aanwezig waarmee woningeigenaren hun duurzaamheidswensen kunnen bespreken. Op zaterdag 11 januari staat de wagen van 10.00 tot 18.00 uur in winkelcentrum Julianabaan in Voorburg, op 8 februari voor de kerk bij de sluis in Leidschendam en op zaterdag 14 maart bij de kerk in Stompwijk. “Hier kan men op een laagdrempelige manier advies vragen.

De wethouder gaat in 2019/2020 alle wijken langs om met inwoners te praten over de energietransitie en afvalverwerking. De inloopavonden worden goed bezocht. Inwoners ontvangen een uitnodigingsbrief wanneer zo’n avond in hun wijk plaatsvindt. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>