Verschillende toekomstscenario's bibliotheek | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Aanpassing van de bibliotheek Voorburg vergt de nodige inspanning.
Aanpassing van de bibliotheek Voorburg vergt de nodige inspanning.

Verschillende toekomstscenario's bibliotheek

  •   243 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - De gemeente Leidschendam-Voorburg wil €325.000 op het bibliotheekwerk korten in 2022 . 

De gemeenteraad heeft het College daarom de opdracht gegeven om eerst met een inhoudelijk plan over de toekomst van het bibliotheekwerk te komen voordat er tot een mogelijke bezuiniging kan worden besloten. Nu ligt er een raadsvoorstel met drie scenario’s.

1) Beide bestaande vestigingen blijven bestaan. De bibliotheekfuncties worden door de huidige vestigingen in Leidschendam en Voorburg uitgevoerd. Dat betekent twee grote locaties waarvan één hoofdvestiging en het Dorpspunt in Stompwijk als derde locatie .

2) Eén hoofdvestiging en een nevenvestiging. De bibliotheekfuncties worden over de wijken verdeeld, waarbij één van de bestaande vestigingen een verkleinde hoofdvestiging wordt (inclusief Stompwijk vijf vestigingen).

3) Beide bestaande vestigingen worden gesloten en er worden vier nieuwe vestigingen ingericht. De bibliotheekfuncties worden over de wijken verdeeld. Inclusief Stompwijk zijn er dan vijf vestigingen.

Participatieavond
De gemeente Leidschendam-Voorburg organiseert donderdagavond 9 januari een participatieavond. Op deze bijeenkomst gaat de gemeente samen met inwoners in gesprek over de ontwikkeling van de bibliotheek in Leidschendam-Voorburg. Suggesties en ideeën worden meegegeven aan de gemeenteraad. De raad bespreekt de scenario’s naar verwachting op 13 januari tijdens de commissie samenleving.

Bibliotheek Leidschendam
Een belangrijke conclusie waar de bibliotheek zich wel in kan vinden is dat de bibliotheeklocatie aan het Fluitpolderplein in Leidschendam een dure voorziening is. En dat het gebruik van deze locatie ver achterblijft bij dat van de locatie in Voorburg. De bibliotheek is inmiddels een zoektocht gestart naar een geschikte locatie in het Damcentrum. De bibliotheek vertrekt echter pas vanuit het Fluitpolderplein als er goede vervangende huisvesting is in het Damcentrum. En er afspraken zijn gemaakt met de basisscholen en welzijnspartners om tot een goede oplossing te komen voor het bibliotheekwerk in de overige wijken in Leidschendam.

Bibliotheek Voorburg
De bibliotheek in Voorburg moet worden aangepast zodat deze voldoet aan de Arbowet. Er moet een oplossing komen voor het achterstallig onderhoud. Tenslotte zijn energiebesparende maatregelen en een gedeeltelijke herinrichting gewenst.

Begin 2020 worden bijeenkomsten met het basisonderwijs belegd om samen te kijken hoe de bibliotheek onderwijs en leerlingen kan ondersteunen op het gebied van leesplezier, leesbeleving en digitale geletterdheid. Er worden afspraken gemaakt over cursussen voor digitale vaardigheden en taalhuizen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>