[COLUMN]TRADITIES | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

TRADITIES

  •   243 keer gelezen   Actueel

Ook genoten van al die oeroude tradities? Heerlijke tijd. Kranten en overige media, met lijstjes voor 2020. Do`s en don`ts. Maand niet drinken. Dry January. Zalige nationale ijlkoorts.

Weet best, dat het slechts papier –en ethervulling is. We koesteren tradities. Houden we ons principieel aan. Al weten we verdraaid goed dat we onszelf in de maling nemen. Waren juweeltjes bij.

Neem Johan Remkes, waarnemend burgervader van Den Haag. Weet niet of hij, als verstokte kettingroker, leed aan rookbezinksel in de hersenen. Die dampende schoorsteen repte over “trots op Den Haag”, omdat het niet uit de hand liep. Zou zeggen: “Johan, paf nog een sloffie of vier, kerel!”

Cijfers uit Den Haag? Nabij 608 geregistreerde branden, 44 aanhoudingen en 33 verwoeste auto`s. Daarbij voertuigen van mensen met een motorische handicap, die niet zonder kunnen. Ook werd de stad een maand lang gegijzeld door dreigende explosieve beroepsidioten, die ook nog voor tonnen vuilcontainers en abri`s vernielden.

“Geweldig” waren Haagse beelden in het journaal. Daar bleef het relatief rustig, Wat ík zag? Eén brandweerwagen begeleid door zeker 5 ME-busjes (Vijf!) op weg naar een brand. Ja, trots! Eén op vijf. Alles onder controle, Johan. Welterusten, paf zacht!

Traditie is het commentaar van korpschef Erik Akerboom. Journaalredactie stuurde nutteloos een cameraploeg. Gewoon in archief duiken. Erik repeteerde zijn adagium van vorig jaar: “Geweld tegen agenten is onacceptabel!” Om nog even bozig zijn zelf gecomponeerde versje te reciteren: “Van mijn mensen blijf je af!”

Traditie ook de commentaren van hulpverleners. Overigens terecht, want ze worden nog steeds belaagd in hun goede werk. Mijn brein schiet daar, ook traditie, in tekort.

Brandweerlieden en ambulancepersoneel, dat met gevaar voor eigen leven, levens proberen te redden. Tuig had zelfs al spullen klaar liggen om mee te smijten. Lees: Klaar liggen!

Dat je uitgerekend hulpverleners werken onmogelijk maakt. Door beroepsidioten die zelfgefabriceerde kraaienpoten bij de brandweerkazerne legden om zodoende de gealarmeerde brandweer te stoppen door lekke banden. Daar wachten vlammen niet op.

Mag het niet zeggen, denk het wel. Wat? Dat het gaat om het eigen huis van die idioten en dat ze dat ontdekken bij thuiskomst. Helaas is de kans daarop even klein als een prijs winnen met je nieuwjaarslot.

Tenslotte traditioneel commentaar op het al dan niet verbieden van consumentenvuurwerk. Veel gewonden, waarvan een oplopend aantal met blijvend letsel als blindheid en amputatie van ledematen. Geen prettig begin.

Verbieden? Erkende oogarts Tjeerd de Faber signaleert steeds meer ernstig oogletsel. Hij is wèl duidelijk en windt er geen doekjes om: “Ik zie de vreselijkste letsels. Ook van kijkers, die niets fout doen!” Als ervaringsdeskundige weet hij dan ook: “Stop dat gevaar!”

En zo is er dus niets veranderd! Commentaren zijn één op één gelijk aan 2019, 2018 en al die jaren, daarvoor. Precies gelijk, net als de gedachte van miljoenen anderen. Welke gedachte?

Mij overkomt zoiets niet!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>